Samfund

Appel til Løkkes nytårstale: Vil du nævne vores dræbte kollega?

Ansatte på Lindegården i Roskilde har indrykket en annonce med appel til statsminister Lars Løkkes nytårstale.

Sosu-assistent Vivi Nielsen mistede livet, da hun i marts blev stukket ned af en beboer på det socialpsykiatriske center Lindegården ved Roskilde.

Siden har hendes kolleger og fagforening knoklet for at forbedre arbejdsforholdene for ansatte i psykiatrien.

Nu har hendes kolleger - ud fra de midler, der blev indsamlet efter drabet på Lindegården - indrykket en stor annonce i Dagbladet Politiken som en direkte appel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans nytårstale:

- Kære Lars Løkke. Vores kollega er ikke med, når vi træder ind i det nye år, starter Vivi Nielsens kolleger deres appel.

Kolleger: Vi frygter desværre det værste

Ifølge kollegerne på Lindegården ved Roskilde er fem ansatte siden 2012 blevet dræbt i psykiatrien.

I appellen skriver de, at de fortsat har brug for flere hænder på bostederne og i psykiatrien - og at der fortsat er brug for "flere sengepladser til mennesker med svære psykiske lidelser".

- Der er endnu ikke sket noget på landsplan, der kan forhindre et nyt drab i 2017. Det ved du godt, ikke?, skriver kollegerne og tilføjer:

- Hverdagen er stadig den samme som før drabet. Vi frygter desværre det værste.

Kollegerne på Lindegården forstår, at statsministeren skal nå at tale om en masse ting i sin nytårstale. Dog har de alligevel et særligt ønske:

- Vi ved godt, at du skal tale om en masse ting i din nytårstale. Men vi lytter nok mest med for at høre, om Vivi er en del af den.

Danskerne bidrager til årets nytårstale

På det sociale medie Facebook har Lars Løkke Rasmussen i et opslag opfordret danskerne til at komme med input til sin kommende nytårstale:

- Jeg har 15 minutter til rådighed, så det gælder om at prioritere, for jeg har en del på hjerte. Men noget er selvfølgelig vigtigere end andet. Har du et bud på, hvad der SKAL med i talen, er du velkommen med lidt inspiration i kommentarfeltet, skriver statsministeren.

Opfordringen har fået Facebook-brugerne til tasterne. I tråden har Lars Løkke fået over 1.000 kommentarer med forslag til årets nytårstale.

Victoria Lisek vil gerne have statsministeren til at snakke om, "hvordan unge ikke skal frygte fremtiden trods et turbulent år i politik". Lars Løkke har kommenteret, at han er enig i, at unge ikke skal frygte fremtiden - men i stedet være med til at forme den.

Lau Dam Mortensen ønsker, at Lars Løkke snakker om "problemet med korruption i den offentlige forvaltning". Her er statsministeren ikke enig.

- Nu er Danmark verdens mindst korrupte land, så det er ikke lige det emne, der trænger sig mest på, lyder svaret fra Lars Løkke.

Du kan læse flere forslag til årets nytårstale på statsministerens Facebook-profil.