Henrik døde efter en knæoperation, som eksperter mener, han aldrig burde have haft

Henrik Winther blev kun 44 år gammel. Han blev ifølge internationale eksperter overbehandlet, ligesom flere andre danskere bliver det hver dag.

Det startede, da Henrik Winther slog sit knæ i køkkenet. Et halvt år efter blev han opereret. Og én uge og 12 timer efter den ellers ukomplicerede knæoperation var han død.

- Det var et kæmpe chok og meget, meget meningsløst, fortæller Henrik Winthers enke, Jonna Rasmussen, til TV 2.

- Vi troede ellers, at operationen ville være hurtigt overstået.

Der er altid risici ved operationer. Men flere eksperter mener, at vi i Danmark generelt opererer for mange, som i virkeligheden ikke har brug for det, på grund af regeringens krav om produktivitet i sundhedsvæsnet.

Kødædende bakterie

Henrik Winther døde af en kødædende bakterie, som sandsynligvis stammede fra operationen.

I den uge, der gik fra operationen til hans død, begik sygehusvæsnet en række fejl. Det har tidligere været beskrevet i pressen, og det har både Patientombuddet og Patienterstatningen slået fast i afgørelser.

Ingen af de to instanser fandt det dog kritisabelt, at man valgte at operere Henrik Winther til at starte med.

Men den vurdering sætter en gruppe eksperter nu spørgsmålstegn ved.

- Ville du anbefale en operation?

For en måned siden var en række internationale eksperter i ortopædkirurgi samlet til en workshop på Syddansk Universitet.

TV 2 fik værten for arrangementet, professor på SDU Ewa Roos, til at fremlægge Henrik Winthers journal for eksperterne, som alle har skrevet forskningsartikler om den reelle effekt af netop den slags operationer.

Journalen var anonymiseret, og de fik ikke at vide, hvad der skete efter operationen.

Vi stillede seks eksperter spørgsmålet: Ville du på baggrund af de fremlagte oplysninger anbefale patienten en operation?

De svarede allesammen nej – med det forbehold, at de ikke havde mødt patienten.

- Risikoen for stor

En af eksperterne er den britiske professor Andrew Carr, der er leder af Oxford Universitets afdeling for ortopædkirurgi.

- En af udfordringerne ved operationer er, at de indebærer nogle risici. I forhold til denne konkrete patient, så mener jeg, at risiciene ved en operation er større end fordelene, siger han til TV 2.

Fysioterapi i stedet

Professor Stefan Lohmander, der har været kritisk læser på de danske kliniske retningslinjer på området, mener heller ikke, at symptomerne er stærke nok til en operation.

- Jeg ville anbefale patienten at se en fysioterapeut og få hjælp til et træningsprogram, der kunne øge styrken og koordinationen i knæene, siger Stefan Lohmander fra Lund Universitet til TV 2.

Den besked bliver Henrik Winthers enke, Jonna Rasmussen, ked af.

- Det er helt vanvittigt, at Henrik kunne have været i live i dag, og han kunne have været der for sin familie - mig og sin søn. Det er trist at tænke på.

Liste over internationale eksperter i knæoperationer

Vi spurgte følgende eksperter, om de ville have anbefalet en operation til Henrik Winther:

Ian Harris, professor i ortopædkirurgi på Liverpool Hospital i Australien

Andrew Carr, professor i ortopædkirurgi på Oxford Universitet i England

Per Aspenberg, professor i ortopædkirurgi på Linköping Universitet i Sverige

Paul Dieppe, professor i reumatologi på Exeter Universitet I England

Stefan Lohmander, professor i ortopædkirurgi på Lund Universitet i Sverige

Teppo Järvinen, professor i ortopædkirurgi på Helsinki Universitetshospital i Finland

God grund til operation

Bispebjerg Hospital, som valgte at operere Henrik Winther, skriver i et svar til TV 2, at de mener, at der var god grund til at udføre operationen.

- Indikationen var helt i overensstemmelse med de Nationale Kliniske Retningslinjer, skriver ledende overlæge Bent Duus.

Han understreger, at Patienterstatningen ligeledes mente, at der var god grund til at foretage operationen, og at Patientombuddet heller ikke fandt det kritisabelt.

For mange operationer

Uanset om Henrik Winther skulle have haft operationen eller ej, så laver vi for mange operationer i Danmark. Det fortæller en række eksperter til TV 2 – vel at mærke uden at tage stilling til Henrik Winthers konkrete sag:

- Jeg mener, at man i Danmark i dag laver flere knæoperationer, end der er behov for, siger Ewa Roos, som er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og har forsket effekten af knæoperationer.

- Der bliver opereret for mange patienter. Det gør der, og det er den ensidige fokus på operationsaktivitet som kommer helt fra sundhedsministeriets side, siger ortopædkirurg Claus Munk Jensen fra Nykøbing falter Sygehus.

Operationer kan betale sig

De peger begge på, at det i det danske sundhedsvæsen bedst kan betale sig for hospitalerne at operere.

Det skyldes, at regeringen kræver, at sygehusvæsnet hvert år skal levere to procent mere for de samme penge. Behandler man 100 patienter på et år, skal man behandle 102 patienter det næste år for det samme budget.

Sådan har det været siden starten af 00’erne, og det betyder, at hvis en hospitalsafdeling i 2002 behandlede 100 patienter, så skal de i dag behandle 132 patienter for samme penge.

Sammenhæng mellem pris og antal

Få måneder efter Henrik Winthers død i starten af 2015 lavede en række forskere en artikel – heriblandt tidligere nævnte Stefan Lohmander – om den slags operation, som Henrik Winther fik.

De beskrev, hvordan der siden starten af 00’erne var sket en kraftig stigning i antallet af operationer som den, Henrik Winther fik, selvom der tilsyneladende ikke var nogen god lægefaglig grund til stigningen.

Som en af årsagerne til stigningen pegede forskerne på at der samtidig var sket en stigning i det beløb, som hospitalerne fik af staten for at foretage operationen.

Generel problematik

Problemet med unødige behandlinger gælder ikke bare indenfor ortopædkirurgien, fortæller professor og sundhedsøkonom Jakob Kjellberg:

- De her produktivitetskrav gælder al produktion i dansk sundhedsvæsen. Så det er sådan set samme grundlæggende problemstilling, vi står med hele tiden, fortæller Jakob Kjellberg fra KORA.

Kæmpet sig videre

Det er i dag over to et halvt år siden, at Jonna Rasmussen mistede sin mand.

- Mig og min søn er begyndt at leve. I lang tid har vi overlevet.

Hun forklarer, at en af de måder hun er kommet igennem tragedien har været ved at kæmpe for at få systemet til at anerkende sine fejl og gøre noget ved dem.

- Jeg vil ikke have, at der er andre, som skal udsættes for det, som vi har været udsat for, siger Jonna Rasmussen.