Samfund

Markus blomstrede med privat lektiehjælp: - Jeg kan gange og dividere nu

Aldrig har så mange forældre købt privat lektiehjælp til deres børn. Familien Stawitzki er en af dem - og de har ikke fortrudt.

I Smørum nord for København sveder Markus Stawitzki over matematikken.

Men heldigvis er han ikke alene. Ved siden af ham sidder Laura, der er en af de private lektiehjælpere, som danske forældre i stigende grad gør brug af derhjemme.

- Jeg havde meget store problemer med gange og division, men efter Laura kom og hjalp mig, er det blevet meget, meget bedre, siger Markus Stawitzki.

Og lektiehjælpen har løftet mere end bare fagligheden.

- Det har gjort mig meget mere selvsikker i dansk og matematik, og det har hjulpet rigtig meget med karaktererne, siger Markus Stawitzki.

Skolereformen skabte et marked

Aldrig har så mange forældre købt privat lektiehjælp til deres børn, som de har gjort i år. Og efterspørgslen peger stadig opad.

Sådan lyder beskeden fra landets største udbydere af privat hjælp til brøker og tyske gloser. Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget.

- Der er flere forklaringer, men først og fremmest en stor efterspørgsel efter folkeskolereformen, forklarer Nicklas Kany, der er stifter af landets største spiller på markedet, Mentor Danmark.

.

Med folkeskolereformen blev skoledagen længere og lektiecaféer obligatoriske. 

Men mange forældre oplevede, at der var for mange elever i lektiecafeerne, og at det var pædagoger, der stod for dem.

- For mange forældre var det mere som en børnepasning, forklarer Nicklas Kany fra Mentor Danmark.

Og det var netop her, at Markus' mor skaffede ham lektiehjælperen Laura.

- Jeg er der kun for Markus

Laura begyndte at komme hjemme hos Markus og hans familie i Smørum i april, og hans mor er glad for resultatet.

- Vores søn har mere ro i sin hverdag, forklare Pernille Stawitzki.

- Hvis man har brug for ekstra tid eller en ekstra gennemgang af noget, så har folkeskolen ikke ressourcerne til det. Men det har en lektiehjælper, forklarer hun.

Og det er netop det, Laura kan. Give Markus en ekstra gennemgang - eller fjerne ham fra bøgerne og lære ham at regne ved at måle huset op. 

- Jeg er der kun for Markus, og har derfor ikke 27 andre elever, jeg også skal skræddersy undervisningen til, forklarer Laura.