Samfund

Forsikringsselskaber efter Urd: Stil større krav til nye huse ved kysterne

Nye huse skal bygges, så de kan stå bedre imod ved fremtidige stormfloder, mener Forsikring og Pension.

Der skal stilles større krav til at sikre nye huse tæt ved kysterne mod stormflod.

Det mener brancheorganisationen Forsikring og Pension, som er inspireret af lignende regler fra eksempelvis Norge og Storbritannien.

- Hvis vi ikke skal have meget stigende udgifter til Stormflodsordningen fremadrettet, så er man nødt til at sikre sig, at i hvert fald nybyggede huse ikke også bidrager til udgifterne, siger Torben Weiss Garne, der er underdirektør i Forsikring og Pension, til TV 2.

- Man sender regningen videre

Brancheorganisationen mener, at kommuner skal stille højere krav til, at nye huse for eksempel skal have sokkel af en bestemt højde, hvis man ønsker at bygge et sted, hvor der er risiko for stormflod og oversvømmelser.

- Vi synes sådan set, det er logisk, at man under alle omstændigheder bygger huse, så de kan håndtere de vejrbegivenheder, som man må forvente i husets levetid, siger Torben Weiss Garne.

Han afviser, at det skal være helt på folks eget ansvar, hvordan de vil bygge deres huse.

- Ved at bygge eksempelvis lavt ude ved kysterne, så sender man jo regningen videre til Stormrådet og dermed også den offentlige ordning, og dermed belaster man den jo, siger Torben Weiss Garne.

Det er Stormrådet, der afgør, hvornår storme og oversvømmelser har en karakter, så den offentlige stormflodsordning skal holde for.

Pengene til at udbetale erstatninger kommer også fra Stormrådet. Det belaster derfor ikke forsikringsselskabernes økonomi.

Stormflod flere steder

Tidligere har Forsikring og Pension talt for, at nye huse slet ikke skal være omfattet af Stormflodsordningen.

I Storbritannien kan husejere med boliger opført efter 1. januar 2009 ikke få hjælp fra den offentlige ordning, Flood Re.

Efter Stormen Urd, der hærgede i Danmark mandag og tirsdag har Stormrådet erklæret, at der var stormflod i området fra København, op langs Øresundskysten og videre langs nordkysten på Sjælland og Kalundborg. Det samme gælder for Roskilde Fjord og Issefjord. Og i Jylland var der stormflod fra Thyborøn Kanal til Blokhus.