Euforisk stemning blandt beboere: 'Nu er jeg en lykkelig mand'

Stemningen er euforisk, men også kritisk i et af de hårdest ramte områder, mens vandet trækker sig tilbage efter stormen Urd.

- Yes! Yes! Yes! bliver der råbt på Lærkevej i Jyllinge ved Roskilde Fjord.

For første gang ser vandet ud til at trække sig tilbage. Ved et af husene kan man se, hvordan vandet løber den rigtige vej over sandsækkene. Lidt over klokken tre i nat punkterede det midlertige dige nemlig, og siden da har man kæmpet mod den stigende vandstand med pumpe og sandsække.

- Det var vældig tæt på. Der er huse, der har klaret frisag med en eller to centimeter, siger Mogens Hallager, der er en af de omkring 120 borgere i området, der har slæbt sandsække hele natten sammen med Hjemmeværnet og beredskabet.

Han betegner sig selv som ”en lykkelig mand” nu.

- Lige nu kører adrenalinen, så vi hverken kan sove eller andet. Vi er bare glade, siger den tydeligt rørte Mogens Hallager, der har haft hjertebanken og dårlige nerver.

Har været et helvede

De seneste par dage har været en følelsesmæssig rutsjebane for ham og de andre husejere i området, der indtil videre ser ud til at være sluppet relativt nådigt denne gang.

- Det er gået fra trykken for brystet til lykkerus lige nu. Det har været et helvede. Julen har været ødelagt, og nerverne har siddet uden på tøjet, siger Mogens Hallager.

Han er glad for sammenholdet i nabolaget, som han kalder ”fantastisk”.

Frivillige, beredskab og hjemmeværn har knoklet hele natten.

- Vi hjælper hinanden. Kvinderne kommer med kaffe og brød. Det har været helt vildt.

Der er endnu ikke overblik over skaderne, men de tegner ikke til at være voldsomme. Ved stormen Bodil i 2013 blev flere hundrede huse i området oversvømmet.

- Vi skal sikres, inden det her sker igen, siger Mogens Hallager, der kritiserer kommune og politikere for ikke at have godkendt planerne om dige og sluser til området.

- Nu er det tredje gang på tre år, at vi står i den her situation. Vi gider det ikke mere.