Samfund

Diget punkterede i nat: Naboer og frivillige kæmper for at redde husene

Beredskab, hjemmeværn og frivillige kæmper for at holde vandet tilbage i Jyllinge på Sjælland.

Et transportabelt dige, en watertube, punkterede i nat klokken lidt over klokken 03. Hjemmeværnet, beredskabet og en stor gruppe frivillige kæmper derfor i skrivende stund stadig for at holde vandet tilbage i Jyllinge ved Roskilde Fjord, som er et af de hårdest ramte steder. 

Planen er at lægge en ny watertube, imens bliver der lagt sandsække omkring husene, der for tre år siden blev oversvømmede under stormen Bodil. Dengang blev flere hundrede huse hårdt ramt.

- Folk knokler som vanvittige, og det har de gjort hele natten, siger TV 2’s reporter, Filip Lauritzen, der er til stede ved arbejdet på Lærkevej i Jyllinge ved Roskilde Fjord.

Og det er slet ikke overstået endnu. Stormen Urd vil forårsage en stormflod ved Nordsjællands kyst og i hele Øresundsområdet, siger TV 2 Vejret, der også har målt Urd til den stærkeste storm siden Gorm sidste år. Især i Isefjord og Roskilde Fjord giver stormfloden stor risiko for oversvømmelser. Og vandet forventes at stige frem til mellem klokken otte og ni tirsdag morgen.

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi har der heldigvis endnu ikke været voldsomme skader, og vigtigst af alt er ingen mennesker kommet til skade under stormen.

Situationen er under kontrol, men følges tæt mens alle venter på, at vandet begynder at falde.

Samme meldinger lyder fra Nordsjællands og Sydsjællands Politi, hvor det værste har været ”væltede træer” og 15-20 oversvømmede sommerhuse på Skovengen i Skovhuse. De holder særligt øje med Hyllingeriis, hvor vandstanden også stadig stiger.

En lang række nordsjællandske havneområder op langs Øresund er stadig spærret af. Der går ifølge Nordsjællands Politi ”et stykke tid,” før afspærringerne bliver fjernet, selvom vandet har trukket sig tilbage nogle steder.

Hornbæk Havn oversvømmet af stormen

Borgerne i Frederikssund, Gribskov og Halsnæs Kommuner kan igen køre ud. Havnevejen i Frederiksværk samt Strandvejen nord for kronprins Frederiks bro i Frederikssund er stadig spærret. Kronprins Frederiks bro er også spærret. Politiet kan endnu ikke sige, hvornår de regner med at åbne den igen.

Generelt melder politiet, at folk har taget de rigtige forholdsregler, og det er en af de vigtigste grunde til, at der ikke har været flere skader. Folk har lyttet til advarslerne, siger kommunikationsansvarlig Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Kæmpe indsats uden at få en krone for det

En større gruppe frivillige borgere har natten igennem hjulpet med at holdet vandet tilbage omkring Lærkevej i Jyllinge. Faktisk var der på et tidspunkt så mange frivillige, at politiet måtte bede nogle af dem køre hjem igen for at undgå trafikproblemer.

- Det er på en eller anden måde et positivt problem, siger Carsten Andersen og tilføjer:

- Ud over det frivillige borgere, så er der også det frivillige beredskab og Hjemmeværnet, som har ydet en KÆMPE indsats. De får ikke en krone for det. De gør det bare, fordi de er gode samfundsborgere.

Hjemmeværnet har de seneste dage også stillet med folk til bevogtning i forbindelse med Emilie Meng-sagen.

- Det er fantastisk, at vi kan trække på dem. Det har i det hele taget været en holdindsats, hvor alle har trukket i den rigtige retning, siger Carsten Andersen.

Lokale har hjulpet med at bære sandsække til at beskytte boligerne i Jyllinge fra vandmængderne ved Roskilde Fjord.

En af beboerne på Lærkevej, der tidligere har stået med et oversvømmet hus, stemmer i med rosen:

- Dyb respekt til beredskabsfolkene alle sammen. Dybt respekt.

Arbejdet forsætter stadig. Operativ chef i Beredskabsstyrelsen, Lars Høg Schou, skriver på Twitter, at de i løbet af natten har indsat friske folk i Jyllinge Nordmark, Løgstør og Helsingør.

- Der er ingen tvivl om, at de er ved at være trætte og møre. Det har været på i mange timer. Nu kan vi kun håbe på, at det begynder at gå i den rigtige retning, siger Carsten Andersen.