Samfund

Ansatte og deres familier stillede op: Smurte 400 sandwiches til de frivillige

Hjælpsomheden kunne sagtens måle sig med vandstanden, da stormen Urd lagde pres på byen Jyllinges diger.

Flere hundrede huse blev i 2013 oversvømmet, da Bodil slog ind over digerne ved Jyllinge på Sjælland. Så galt gik det heldigvis ikke i år, da Urd gik i land.

En af forklaringerne er en Facebook-gruppe, hvor beboerne og naboerne i området har koordineret indsatsen mod vandets hærgen.

Det har været så effektivt, at det også har vakt opsigt i Beredskabsstyrelsen, der ledede kampen mod vandet med mandskab, pumper og andet materiel.

- Lokale i Jyllinge ved Roskilde bruger Facebook i forbilledligt selvorganiseret samarbejde i kampen mod oversvømmelserne efter Urd, skriver Thomas Dybro Lundorf, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen på Twitter.

Han afslutter beskeden med tre store tommelfingre.

Her er 11 eksempler på, hvordan gruppen har været med til at vise, at Jyllinge har de bedste naboer.

11 gange hvor Jyllinge viste, at de har de bedste naboer

 1. De utallige gange, hvor naboer og andre uopfordret tilbød deres hjælp

  Bemærk, at det er borgmester Joy Mogensen personligt, der svarer Casper Rohrberg Petersen og hans ven.

 2. Da der pludselig var lune flæskestegssandwiches til de frivillige

  Både ansatte og deres familier i den lokale Kvickly stillede op, da der var brug for mad. I alt har de smurt omkring 200 flæskestegssandwiches og 200 trekantssandwiches. Flæskestegen blev skåret ud i beredskabsteltet, så den stadig var lun til sultne frivillige på digerne, fortæller Benjamin Knudsen.

 3. Da Lisa tilsyneladende fandt Simons cykel midt i oversvømmelserne

  Cyklen og cyklens ejer er nu blevet genforenet.

 4. Da McDonald's sendte 300 cheeseburgere

  - Jeg er selv meget påvirket, da min søster og hendes mand, samt to børn bor i et område som stod til at blive ramt. De blev ramt i stor stil under Bodil i 2013, så selvfølgelig gjorde vi vores for at hjælpe, skriver Lærke Brenøe fra McDonald's i Roskilde til TV 2 Nyhederne.

  I alt har de kørt 300 cheeseburgere og en del kaffekrus ud til at frivillige.

 5. Da nytilflytteren viste, at han var del af byen

  Jannik Kaas har boet halvandet år i Jyllinge, men har brugt alt sin tid på at bygge og arbejde på sit nye hus. Derfor var hjælpearbejdet faktisk første gang, han for alvor deltog i livet i byen og viste, at han havde startet et nyt liv der.

 6. Da Jane tilbød at bage kage

  Og det var der. Sammen med sine døtre på syv og ni bagte Jane Larsen derfor chokolade- og drømmekage, som hun delte ud blandt alle dem, der kæmpede med vandet. Da de kom hjem satte de koldhævet dej over, der i skrivende stund er ved at være klar til at ryge i ovnen. Jane Larsen er i øvrigt slet ikke den eneste, der er kommet med hjemmebag eller slik.

 7. Da en værnepligtig bemærkede, at der er forskel på Jyllinge og København

  Sebastian Nilsson skrev på Facebook: "Det er totalt sejt, at så mange er mødt op og gider hjælpe med at slæbe sandsække og andet sammen med os værnepligtige. Det går ikke ubemærket hen, og det booster bestemt arbejdsmoralen med et lokalsamfund, der er så engageret og energisk. Et sammenhold ud over det sædvanlige i kontrast til København, hvor jeg kommer fra. Også et shout-out til dem der laver og kører rundt med kaffe og en bid mad. Det redder virkelig humøret med lidt varmt, når man står i vaders på 12 time. Uundværligt! Så et kæmpe tak fra samtlige værnepligtige der har været ude siden tidlig morgen - god vind i nat til jer og vores kollegaer, så ses vi i morgen!"

 8. Da borgmesteren spurgte efter frivillige og massevis dukkede op

  Joy Mogensen spurgte efter frivillige, og tonsvis dukkede op. Ifølge en af beboerne på stedet var mere end 120 frivillige på arbejde hen over natten. Hun var i øvrigt også selv til stede for at hjælpe.

 9. Da der dukkede så mange frivillige op, at politiet måtte sende nogle hjem igen

  - Det er på en eller anden måde et positivt problem, sagde Midt- og Vestsjællands kommunikationsansvarlige, Carsten Andersen, da de mange frivilliges biler risikerede at blokere for beredskabets køretøjer

 10. Da Heidi spurgte i Netto, om de kunne hjælpe med lidt varmt

  Heidi Jensen bor selv i Nordmarken, hvor oversvømmelserne har været slemme, men er ikke selv direktet påvirket af vandet.

 11. Da bilforhandleren spurgte Helle, om hendes familien manglede et sted at sove

  - Er der noget, jeg kan gøre, siger du bare til. Jeg har ekstra værelser, hvis I kommer helt der ud, skrev Christian Dam, der også bor i Jyllinge, til Helle Vestergaard. De kender sådan set primært hinanden, fra når hun har været til service med sin bil, som hun købte hos ham fore halvandet år siden.