Samfund

Supermarkeder lukker for julen - men varerne på hylderne går ikke til spilde

Hjemløse og andre trængende danskere får glæde af supermarkedernes overskudsmad.

Rigtig mange danskere har brug for hjælp til at få julen til at hænge sammen økonomisk - det viser blandt andet den rekord-store efterspørgsel på julehjælp i år.

Samtidig har langt de fleste supermarkeder overskydende mad, som de er nødt til at kassere efter at have holdt julelukket den 25. og 26. december.

Det har fået flere butikker rundt om i Danmark til at dele deres overskydende mad ud til de trængende danskere.

Netto har i et samarbejde med Kirkens Korshær doneret kød, brød og grøntsager fra 20 forretninger til julemiddage på væresteder i flere danske byer. 

- Det kommer bredt ud til udsatte. Hjemløse, sindslidende, ensomme, fattige familier, eller andre, som er kommet skævt ind på livet, siger Hans Mayland fra Kirkens Korshær, som administrerer de mange varer for Netto og er meget glad for initiativet.

Win-win for virksomhederne

Også Føtex har delt mad ud i Vanløse, som er samlet fra flere af kædens Københavnske forretninger. 

Hos Føtex samlede man varer fra kædens Københavnske forretninger og delte ud.

Både Føtex og Netto giver udtryk for, at det for dem både handler om, at de gerne vil donere varerne til et godt formål, men også, at de undgår at smide de mange kilo mad ud.  

- Vi er Danmarks største kæde og vi vil gerne tage et socialt ansvar, siger Brian Seemann Broe, som er landschef for Netto. 

Nettos varer ender hos Kirkens Korshærs væresteder og varmestuer i Aalborg, Aarhus, Svendborg, Esbjerg og to steder i København - på Christianshavn og i Nordvest-kvarteret, hvor det bliver serveret de næste tre dage.

Flere skal have hjælp

De mange donationer er ifølge Kirkens Korshær en essentiel del af deres arbejde, fordi de oplever, at der er sket en stigning i antallet af danskere, som kommer forbi dem og beder om hjælp til de mest basale ting, som tøj, en seng og et bad.

En analyse fra Avisen.dk viser, at 40.000 personer har søgt julehjælp i år. 30.000 af dem har fået godkendt deres ansøgning og fået støtten af en Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Kirkens Korshær, Børnenes Kontor, Røde Kors eller Mødrehjælpen.