Samfund

Rift om togpladser, kø på vejene og truende storm: Sådan bliver juletrafikken

Julen falder sent på ugen, og det kommer til at påvirke trafikken på både togskinner og de danske veje, mens flytrafikken glider. Få et overblik her.

Julen begynder så småt at gøre sit indtog på trafikken.

Gode råd til rejsen

- Rejs uden for de mest trafikerede tidsrum. Julens travleste rejsedag er fredag den 23. december fra kl. 9- 20

- Hold ekstra godt øje med vejrudsigten i julen. Der er risiko for storm af orkanstyrke den 25. december

- Kører du i bil, så sørg for at holde afstand til de forankørende

- Sæt ekstra tid af til din rejse og sørg for underholdning og hygge til både voksne og børn

- Søg aktuel trafikinformation før og under rejsen på ​trafikinfo.dk, rejseplanen.dk og cph.dk/flyinformation

Skal du rejse gennem det danske land, er det en fordel at tage af sted i god tid, lyder det fra både Vejdirektoratet og DSB. I år falder juleaften nemlig på en lørdag, og derfor tager mange danskere først af sted på juleferie fredag. 

- Fordi julen falder så sent på ugen, er det sværere at forudsige, hvornår trafikken er værst, siger vagthavende hos Vejdirektoratet Mette Nedergaard. 

- Men går vi ud fra, at fredag er en normal hverdag for mange, så rammer trafikken først for alvor om eftermiddagen, siger hun. 

Lillejuleaften bliver med andre ord årets helt store rejsedag - især for de trafikanter, som rejser fra Sjælland mod Jylland. Samme tendens ses hos DSB: 

- Det er helt klart den største udrejsedag. Andre år har vi set, at trafikken fordeler sig mere ligeligt ud over flere dage, men i år bliver det mere komprimeret. Vi har allerede nu solgt 12 procent flere pladsbilletter end sidste år, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov. 

Det kan være en fordel at vælge intercitytogene frem for lyntogene,

Tony Bispeskov, informationschef hos DSB

Store udrejsedag er 23. december

S​kal du med toget, er det en god idé at undgå tidsrummet mellem klokken ni og 18 på fredag. Her vil togtrafikken være værst - især hvis du rejser fra øst mod vest. Samme rejsemønster vil også være at finde de resterende dage i julen, lyder det fra DSB - dog i langt mindre grad. 

- Derudover er det en god idé at bestille pladsbillet, og har du ikke noget imod, at turen over sundet tager længere tid, kan det være en fordel at vælge intercitytogene frem for lyntogene. Allerede nu er flere af lyntogene fyldt godt op de fleste dage, siger Tony Bispeskov fra DSB og fortsætter:

Med så mange biler på vejene, er det risiko for, at der sker flere uheld. Og det er det værste, der kan ske for trafikken,

Mette Nedergaard, vagthavende hos Vejdirektoratet

- Vi tilrettelægger togene i forhold til, hvor mange pladsbilletter, vi sælger. Det vil sige, at vi allerede nu har sat ekstra togvogne ind på de mest efterspurgte afgange både den 22. og 23. december. 

Du kan få et overblik over togafgangene i julen og se, hvor meget plads der er i de enkelte tog, på ledigepladser.dk, der bliver opdateret hver dag klokken 10. Derudover står DSB's personale klar til at vejlede dig på alle store stationer i Danmark - heriblandt København, Odense, Fredericia og Aarhus. 

Rejser du i bil, skal du så vidt muligt undgå tidsrummet mellem klokken 13 og klokken 20 den 23. december. Der vil især være spidsbelastning på veje fra København mod Jylland efter klokken 14, da vejene både vil blive ramt af myldretrafik og juletrafik. 

- Det er en god idé at tage af sted om morgenen i stedet eller allerede torsdag - og gerne inden middag, da trafikken bliver tættere i løbet af torsdag eftermiddag, siger Mette Nedergaard fra Vejdirektoratet og fortsætter:

- Med så mange biler på vejene er der risiko for, at der sker flere uheld. Og det er det værste, der kan ske for trafikken, da det kan resulterer i endnu mere kø. Derfor er det vigtigt, at man er tålmodig og holder afstand til hinanden. 

Generelt er det en god idé at sætte god tid af til udrejsen. Nedenfor kan du se de steder i landet, som er hårdest ramt. Kortet gælder helt frem til 2. januar. Du kan få de seneste opdateringer på Vejdirektoratets trafikkort. 

Skal du flyve, er der masser af ledige sæder. For Københavns Lufthavne er 23. december ligeledes den travleste rejsedag i julen, men det kan slet ikke sammenlignes med flytrafikken i skolernes sommerferie. 

- Vi har omkring 80.000 rejsende den 23. december, men det er bestemt ikke en af årets store rejsedage. På en almindelig sommerdag har vi ofte mere end 100.000 rejsende, siger pressechef hos Københavns Lufthavne, Kasper Hyllested og uddyber: 

- Danskerne holder generelt jul herhjemme, og vi kan derfor mest mærke juletrafikken på vores indenrigsafgange. Vi kan se, at danskerne rejser mere fra København til Jylland og Bornholm end den anden vej, og derfor har flyselskabet DAT også sat ekstra afgange ind på deres rute til Bornholm, siger han. 

Som flypassager skal du dog ikke forvente forlænget rejsetid, og det er derfor heller ikke nødvendigt at komme i ekstra god tid, lyder det. 

Du kan se alle afgange på Københavns Lufthavnes hjemmeside. 

Store hjemrejsedag er d. 26. december 

Både DSB og Vejdirektoratet forudsiger, at den 26. december bliver den største hjemrejsedag. Det samme gør sig gældende for landets indenrigsfly. 

Men trafikken vil ikke blive lige så slem som lillejuleaften, lyder det fra Vejdirektoratet: 

- Hjemrejsetrafikken vil højest sandsynlig fordele sig lidt mere jævnt. Men hvis du for eksempel skal med færgen, råder vi stadig til, at du tager af sted i god tid. 

Risiko for storm under hjemrejsen

Prognoser fra TV 2 Vejret viser, at et kraftigt blæsevejr kan ramme Danmark i juledagene, og at det kan udvikle sig til en regulær storm anden juledag.

Allerede fra morgentimerne den 26. december vil Nordvestjylland opleve kraftige vindstød af orkanstyrke. Resten af landet vil i løbet af dagen kunne opleve vindstød af stormstyrke og stærk storm. 

Stormen kan gå hen og blive langvarig, og den vil med stor sandsynlighed først falde i styrke natten til den 27. december. 

Du kan holde øje med vejret på TV 2 Vejrets hjemmeside. 

Stormen kan ydermere betyde forsinkelser på både tog- og flyafgange. Hverken DSB eller Københavns Lufthavne forventer dog på nuværende tidspunkt, at stormen bliver så omfattende, at det vil have konsekvenser for trafikken. 

Nedenfor kan du se den seneste prognose for blæst juledag.

Julevejret kan blive blæsende