Samfund

På jysk plejehjem holder de ikke jul: - Det er mig, der bestemmer

Nisser - de er ikke velkomne på Karstensminde Plejehjem i Gredstedbro Scanpix

Ejeren af jysk friplejehjem er Jehovas Vidne, og hun siger nej til julepynt. Medarbejder har fået skriftlig advarsel for julearrangement.

På et plejehjem i Gredstedbro er der udbrudt en indædt konflikt omkring julen.

Indehaveren af friplejehjemmet Karstensminde, Ulla K. Petersen, er medlem af Jehovas Vidner, og hun vil ikke have julepynt eller nisser på plejehjemmets fællesarealer.

- Det er mit plejehjem, og det er mig, der bestemmer. Jeg har valgt at lave et neutralt plejehjem, og der bliver ikke pyntet op til jul på fællesarealerne, siger hun til avisen JyskeVestkysten.

Den holdning har skabt vrede blandt både beboere, pårørende, ansatte og bestyrelsesmedlemmer i Venneforeningen Karstensminde.

- Der er ikke hyggeligt på Karstensminde længere. Tværtimod. Der må ikke være pyntet op til jul på fællesarealerne. Når vi pynter op, bliver pynten pillet ned, og da vi stillede nogle nisser frem, som de ældre har strikket og hæklet, blev de også fjernet flere gange, siger formanden for Venneforeningens bestyrelse, Grethe Stjernholm.

De kan bare stoppe

Kritikken får dog ikke indehaveren Ulla K. Petersen til at rokke sig en millimeter:

- Venneforeningen er til for Karstensminde og ikke omvendt. Hvis der er nogen, der ikke ønsker at være en del af foreningen, står det dem jo frit for at stoppe, siger hun.

Striden mellem indehaveren og hendes kritikere spidsede til, da en medarbejder fik en skriftlig advarsel, ifølge Venneforeningen for at have taget initiativ til et julehygge-arrangement.

Ulla K. Petersen siger dog til JydskeVestkysten, at medarbejderen ikke fik den skriftlige advarsel, fordi det var et julearrangement – men fordi hun havde lavet arrangementet uden at have fået lov.

Et "neutralt" plejehjem

Hun overtog plejehjemmet Karstensminde i 2014, og har siden drevet det som friplejehjem, det vil sige en selvejende institution med offentligt tilskud. Det er så hendes ret at beslutte, at værdigrundlaget skal være, at plejehjemmet er ”neutralt” – og altså blandt andet ikke fejrer jul.

Konflikten omkring den værdi slider dog hårdt på alle parter:

- Hun siger, at hun vil have et neutralt plejehjem, hvor der skal være plads til alle. Men det er der jo ikke. Hun er godt i gang med at afskaffe nogle af traditioner, der har været på plejehjemmet altid. Og det er traditioner, der betyder uendelig meget for de ældre, siger Grethe Stjernholm.

Glæden forsvinder

Mens Ulla K. Petersen selv siger, at konflikterne i de sidste måneder har fået hende til at overveje at afvikle sit plejehjem:

- Der har simpelt hen været så meget ballade, at min glæde ved at drive plejehjemmet er ved at forsvinde. Det er jo ikke noget, man tjener på, så det er netop glæden, der driver værket, når man har et plejehjem, siger hun til JydskeVestkysten.