Samfund

Avis: Danske syrienkrigere fik kontanthjælp mens de kæmpede for Islamisk Stat

Samtidig med at danske soldater kæmper mod Islamisk Stat, har adskillige syrienkrigere i konflikten modtaget kontanthjælp fra den danske statskasse. SULTAN KITAZ / Scanpix Denmark

36 danske syrienkrigere har modtaget kontanthjælp eller dagpenge, viser aktindsigt.

Danske syrienkrigere har modtaget kontanthjælp eller dagpenge, mens de har kæmpet for Islamisk Stat og andre militante islamiske grupper.

Ifølge en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Beskæftigelsesministeriet, har i alt 36 personer forladt Danmark for at deltage i den brutale konflikt i Syrien og Irak, mens de fortsat har modtaget enten kontanthjælp fra en kommune eller dagpenge fra en a-kasse.

Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste har i deres seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark oplyst, at i alt 135 personer er udrejst fra Danmark for at deltage i konflikten i Syrien.

'De udrejste tilslutter sig primært militant islamistiske grupper, i første række IS,' skriver CTA i analysen.

Noget svineri

På Christiansborg vækker udnyttelsen af det danske system massiv harme hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er totalt uacceptabelt og noget svineri. Det skal stoppes, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Hvis man rejser ned for at være en del af en krig i Syrien, hvor man er IS-kriger, så skal man selvfølgelig ikke have nogen som helst ydelser fra det offentlige på nogen måde.

Beskæftigelsesministeren vil nu undersøge mulighederne for at stoppe udbetaling af flere ydelser end kontanthjælp og dagpenge. Eksempelvis førtidspension, sygedagpenge og SU.

Han mener, at kommunerne fremover skal reagere hurtigere, når de får oplysninger om syrienkrigere.

- Derfor vil jeg efter nytår skrive til kommunerne, at jeg vil have en meget hurtigere rapportering fra kommunerne, når de modtager en underretning fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (der modtager en underretning fra PET, red.) om, at de her personer skal undersøges.

Udbetaling skal stoppes af kommuner

Ministeren anerkender, at kommunerne i bund og grund selv burde opdage, at udbetalingen af ydelser til syrienkrigerne skulle stoppes.

- I den bedste af alle verdener burde det her slet ikke være nødvendigt. Men det må vi konstatere, at det er det. Og så må vi være endnu mere opmærksomme på det. For man står naturligvis ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man er i Aleppo.

De 36 personer, der har modtaget offentlige ydelser, mens de har været i Syrien, er alle blevet anmeldt af Politiets Efterretningstjeneste til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Herfra er oplysningerne givet videre til de relevante kommuner og a-kasser.

34 af de 36 modtagere har, mens de har været i Syrien, modtaget penge fra en kommune, mens to har modtaget et mindre beløb fra deres a-kasser.

Alle sagerne er færdigbehandlet, og kommunerne og a-kasserne har truffet afgørelse om, at kræve tilbagebetaling i 29 af sagerne med et samlet krav på 672.000 kroner.

I de resterende syv sager er der ikke rejst krav om tilbagebetaling. Beskæftigelsesministeriet vil ikke uddybe hvorfor, men det skyldes formentligt, at personerne kan være blevet dræbt i Syrien eller Irak.

Indtil videre er kun én af modtagerne meldt til politiet for socialt bedrageri. PET har ikke ønsket at kommenterer sagen.