Samfund

Socialrådgivere: Isolation er gift for fattige børn

Vi er nødt til at diskutere, hvad fattigdom er, mener socialrådgiverforening i kølvandet på ny undersøgelse. Selv om der måske ikke skal ret meget til

Vi er nødt til at diskutere, hvad fattigdom er, mener socialrådgiverforening i kølvandet på ny undersøgelse.

Selv om der måske ikke skal ret meget til for at overleve, så handler fattigdom om mere end at få mad på bordet.

Sådan lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening og Rådet for Socialt Udsatte, som reagerer på en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4. Her har 2000 danskere svaret på, hvad man skal have råd til for ikke at føle sig fattig.

Lidt under halvdelen af de adspurgte har svaret, at man er fattig, hvis man ikke kan betale for børnenes fritidsaktiviteter. 19 procent mener, man er fattig, hvis man må droppe en årlig tivolitur.

14 procent mener, at der skal være råd til en smartphone til børnene.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener, at undersøgelsen tydeliggør, at der er behov for at diskutere, hvad fattigdom er, og hvordan den skal bekæmpes.

- Jeg tror, det er afgørende, at vi får en offentlige drøftelse af, hvor vigtigt det er for alle mennesker at være en del af fællesskabet.

- Vi ved, at børn, der vokser fattigt op i dag, i højere grad er isoleret fra børnefællesskaberne. Vi ved, at de meget negative konsekvenser er, at de bliver mobbet mere, og det sætter sig i deres selvforståelse, siger hun.

I Rådet for Socialt Udsatte mener formand Jann Sjursen, at danskerne er hårde i deres vurdering af, hvornår man er fattig.

- Fattigdom handler jo ikke bare om, at man skal overleve og ikke dø af sult. Men man skal kunne leve livet og også et relativt normalt liv, siger han.

- Dem, der lever på kanten af samfundet, skal i hvert fald ikke forvente, at der er hjælp at hente i forhold til at blive en del af fællesskabet, heller ikke den del, man skal betale for, såsom fritidsaktiviteter, siger han.

Det er Analyse Danmark, der har foretaget undersøgelsen for Ugebrevet A4.