Samfund

Hver tiende dansker har nedsat lugtesans - kan være et tegn på noget meget værre

10 procent af danskerne har nedsat lugtesans. Nu vil en ny klinik hjælpe dem til at kunne lugte igen.

Mange danskere går rundt uden at kunne lugte. Indtil videre har der ikke været noget at gøre - sådan har det bare været. Men i går åbnede en klinik under Øre-Næse-Halsafdelingen i Region Midtjylland. Flavour Klinikken, som ligger i Holstebro, skal fremover diagnosticere og behandle de danskere, der er ramt på lugtesansen.

Og på klinikken regner man med at få mange patienter. Faktisk er det hele 10 procent af alle danskere, der lider af nedsat lugtesans, mens en procent slet ingen lugtesans har. Og det er et handicap, der for mange rammer hårdt.

Lugtesansen skal advare os

- Vi har brug for lugtesansen til at advare os om, at noget er galt. Hvis vi ikke kan lugte, så kan vi jo for eksempel ikke vide, om vi er ved at putte noget dårlig mad i munden. Og da de, der ikke kan lugte, også er ramt på smagssansen, så kan mange af dem heller ikke smage, at det, de spiser, er dårligt, siger professor Therese Ovesen fra klinikken.

Det værste er, at jeg ikke kan lugte, om jeg selv eller mit tøj lugter.

Lars Bjarne Nielsen, kemilærer uden lugtesans

- Man kan for eksempel heller ikke lugte, hvis det brænder. Mennesker med en normal lugtesans vil jo ikke behøve at se, at der er ild i juledekorationen. Det vil de kunne lugte og handle på hurtigt, siger hun og tilføjer, at det ikke kun er i privaten, at den manglende lugtesans rammer hårdt. Mange er også ramt på arbejdet: 

- Det gælder for eksempel sygeplejersker og kokke, forklarer hun.

Livet bliver stressende

Netop mangel på lugtesans er et kæmpe problem for Lars Bjarne Nielsen, som er gymnasielærer i kemi. Han opdagede i 2007, at han ikke kunne lugte de kraftige dampe fra en netop overstået eksamen i fysik.

- Jeg kunne indånde hvad som helst, og jeg kunne intet lugte. Ikke engang ammoniak. Siden er lugtesansen nogle gange kommet tilbage, men den forsvinder pludseligt, og det er ikke så smart, når man er kemilærer, siger han. 

Ligesom kokke er Lars Bjarne Nielsen dybt afhængig af sin lugtesans på sit arbejde, da den hurtigt indikerer, hvis der er noget galt med de forsøg, som hans studerende laver. Men det faktisk ikke det værste. 

- Det værste er, at jeg ikke kan lugte, om jeg selv eller mit tøj lugter. Jeg skal hele tiden have faste rutiner, så man ikke ender med at lugte, hvis jeg eksempelvis har lavet noget mad, som lugter meget. Hvis man glemmer det, så sidder jeg og grubler over, om jeg nu lugter, og om andre lægger mærke til det. Man ender med hele tiden at være på vagt. Man tænker ikke over, hvor meget man bruger sin lugtesans, fortsætter Lars Bjarne Nielsen.

Lugtesansen kan give fingerpeg om sygdom

For nogen kan den manglende lugtesans også være en indikator på, at noget er galt med kroppen eller psyken.

For eksempel vil mange, der udvikler Alzheimers eller Parkinsons, blive ramt på lugtesansen cirka fem år før, de første symptomer på sygdommene viser sig.

- Og hvis man så finder ud af, at det er det, der er galt, allerede når lugtesansen bliver ramt, så kan vi tage nogle forholdsregler, som kan udskyde sygdommen, siger Therese Ovesen.

Jeg har gået meget til lægen, og det har været frustrerende, at de ikke har kunnet finde noget. De har testet mig for allergi og alle mulige andre ting, men intet har virket.

Lars Bjarne Nielsen, kemilærer uden lugtesans

Også psykiatriske patienter kan på sigt få glæde af den forskning, som bliver lavet på klinikken. Langt de fleste mennesker, der bliver ramt af depressioner, bliver nemlig også ramt på lugtesansen.

- Lugte og smage har en stor indvirkning på nydelsescenteret, og når man ikke kan lugte eller smage, så bidrager det ofte til at gøre den psykiske lidelse sværere. Men heldigvis så vender sanserne som regel tilbage, når depressionen bliver behandlet.

Og faktisk viser undersøgelser, at livsglæden bliver ramt hos langt de fleste, der har nedsat lugte- og smagssans.

Lugtesansen vender tilbage hos de fleste

For de fleste af de mennesker, der slet ikke har nogen lugtesans, er lidelsen medfødt. Men for mange af de, der er ramt på lugtesansen, men stadig kan lugte lidt, gælder det, at lidelsen er opstået i forbindelse med en forkølelse, en omgang influenza eller et hovedtraume.

For langt de fleste i denne gruppe vil lugte- og smagssansen vende tilbage i løbet af tre måneder. Men for nogle vil sanserne ikke vende tilbage for fuld styrke, og det er dem, klinikken vil diagnosticere og behandle med et duftprogram, hvor man i løbet af nogle måneder vil kunne træne sin lugtesans.

Behandlede sig selv med chili i næsen

For Lars Bjarne Nielsen rammer den nye klinik et område, hvor der mangler noget ekspertise. Han mener, at øre-, næse- og halslægerne ikke er specialiseret i netop mangel på lugtesans.

- Jeg har gået meget til lægen, og det har været frustrerende, at de ikke har kunnet finde noget. De har testet mig for allergi og alle mulige andre ting, men intet har virket. Og så kan de ikke rigtigt gøre mere og hjælper ikke med idéer til andre løsninger. Jeg prøvede at behandle mig selv med en chilispray i næsen. Det var ikke rart og hjalp ikke, men det var et forsøg værd. Så jeg glæder mig rigtig meget til besøge den nye klinik, slutter Lars Bjarne Nielsen.