GO'

Kendt dansk designer mister retten til sit eget navn: - Jeg er rasende

Den danske designer Benedikte Utzon må ikke længere bruge sit eget navn i erhvervsmæssig sammenhæng.

En skæbnesvanger beslutning i forbindelse med en konkurs betyder, at designeren Benedikte Utzon ikke længere må bruge sit eget navn i erhvervsmæssig sammenhæng.

Det har Højesteret tirsdag slået fast i en dom.

- Kære søde venner. Jeg og vi tabte alt, skriver Benedikte Utzon på Facebook.

- Mit privatnavn og det brandnavn, der blev købt for mellem 20-50.000 kroner, må aldrig mere anvendes af mig. Jeg er i chok. Rasende, ked af det, lyder det fra designeren.

I videoen øverst i artiklen kan du se Benedikte Utzon fortælle sin historie, da hun var i Go' aften Danmark efter dommen.

Utzon har krænket konkurrents varemærke

Sagen handler om, at Benedikte Utzon siden 1995 har drevet personlig virksomhed som designer af modetøj. I den forbindelse anvendte hun sit eget navn som varemærke.

I 2009 overdrog hun alle immaterielle rettigheder i virksomheden, herunder varemærket "Benedikte Utzon", til det nye selskab Benedikte Utzon A/S. Dermed adskilte hun varemærket fra sit personnavn.

Selskabet gik siden konkurs, og i den forbindelse tilbød kurator designeren at købe varemærket "Benedikte Utzon" af konkursboet for et beløb på mellem 25.000 kroner og 50.000 kroner, hvilket hun afslog.

Boet solgte herefter varemærket sammen med andre aktiver til Topbrands, som efterfølgende anvendte varemærket ved salg af tøj.

I sin afgørelse fastslår Højesteret, at hvis en person har overdraget et varemærke til en anden, så medfører det, at vedkommende afskæres fra at bruge navnet for de varegrupper, som varemærket fortsat anvendes for af erhververen.

Samtidig påpeger retten, at Benedikte Utzon allerede har krænket Topbrands varemærke, blandt andet ved at tillade to selskaber at sælge tøj med varemærket "Est. 1995 Benedikte Utzon Wardrobe".

Utzon overvejer sag ved Menneskerettighedsdomstolen

Benedikte Utzon oplyser på Facebook, at hun nu vil undersøge muligheden for at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Tilsyneladende synes hun dog at have accepteret nederlaget.

- Jeg må skifte mit navn nu og håber, at det accepteres, at jeg hedder Dicte Utzon, som min storesøster kalder mig, lyder det fra designeren.

I dommen pålægger Højesteret Utzon at betale Topbrands 250.000 kroner.