Udenlandske eksperter kritiserer ny dansk forkynderlov

Danmark går længere end andre i Europa ved rent praktisk at begrænse religionsfriheden, mener kritikere.

Danmark sender et problematisk signal til resten af verden i vores syn på en af de grundlæggende menneskerettigheder, religionsfriheden.

Det vurderer internationale eksperter på baggrund af den såkaldte forkynderlov, skriver Kristeligt Dagblad.

Vedtages mandag

Mandag ventes den foreløbig sidste del af lovpakken - den offentlige sanktionsliste over religiøse forkyndere - at blive vedtaget.

Dermed er fem indgreb, der skal bekæmpe religiøs ekstremisme, føjet til lovbøgerne.

Ikke kun i Danmark

De danske initiativer reflekterer en debat om religiøs ekstremisme, der også udspiller sig andre steder i Europa. Det forklarer Ingvill Thorson Plesner, der forsker i menneskerettigheder ved universitetet i Oslo.

Forskellen er dog, at Danmark går længere ved rent praktisk at begrænse religionsfriheden. Det vurderer den norske forsker, der har et indgående kendskab til religionsfrihed internationalt.

Danmark skiller sig ud

- Med disse love skiller Danmark sig ud ved at gå længere, end man ser det i Norge og andre europæiske lande. Forskellen er, at de danske initiativer kommer i strid med trossamfundenes selvbestemmelse.

- Sådan en regulering har jeg ikke set lignende eksempler på internationalt, siger Ingvill Thorson Plesner til Kristeligt Dagblad.

Forstår intention

Hun understreger dog, at hun forstår intentionen bag de nye danske regler.

- Man skal gøre, hvad man kan for at forebygge vold og andre strafbare handlinger. Og ytringsfriheden kan begrænses, når der foregår hadkriminalitet og hadefulde ytringer, siger hun.

- Men trossamfund og deres ledere bør ikke møde strengere indskrænkninger af deres frihedsrettigheder end andre organisationer og indbyggere generelt, tilføjer Ingvill Thorson Plesner.

Britisk model

I Storbritannien har myndighederne ligeledes en liste over personer, de vil holde uden for landets grænser, men til forskel fra den danske gælder den britiske liste også eksempelvis politiske ekstremister.

Derfor mødes den danske lov med kritik fra juraprofessor Peter Edge fra det britiske Oxford Brookes University, hvor han forsker i religion og ret.

- At lave en sanktionsliste, der kun omhandler religiøse forkyndere, er meget usædvanligt, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Det ville man ikke se i Storbritannien. Her ville man argumentere for, at man skulle målrette loven imod alle typer af ekstremisme, tilføjer han.