Samfund

Rotterne kommer: Over 160.000 anmeldelser i 2016

Brancheformand gætter på, at antal af rotteanmeldelser lander på 160.000 i år. Det er i skalaens tunge ende.

En sommervarm september kan have betydet, at flere rotter end vanligt har fundet vej til marker og kloaker landet over.

I hvert fald har rottefængerne travlt, og antallet af anmeldelser om rotter er steget i forhold til tidligere år. Dog har 2016 ikke kurs mod at sætte rotterekord. Det fortæller både branchen og myndigheder.

- Min forventning er, at vi kan kalde 2016 et meget travlt rotteår, men der er ikke tale om en rekord, siger Claus Schulz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

Over 160.000 tilfælde på landsplan

Han gætter på, at antallet af anmeldelser i år vil runde 160.000. Det ligger i den tunge ende af skalaen, men der er et stykke op til tallet fra 2012. Her meldte borgere og virksomheder om rotter 175.000 gange.

Ud over at være brancheformand er Claus Schulz også teknisk chef i firmaet Rentokil, som lever af at bekæmpe skadedyr.

- Vi havde pludselig en september, som var rigtig sommervarm. Det betyder ofte, at ynglesæsonen forlænges, og det kan få stor betydning. De får jo ikke én unge, men 8-10 stykker i et kuld, siger Claus Schulz.

En lille stigning

Naturstyrelsen samler hvert år tal sammen for antallet af anmeldelser om rotter.

Der er endnu ikke tal parat for 2016, men året vil efter alt at dømme byde på en stigning. Det oplyser Mikkel Hall, der er funktionsleder i styrelsen.

- Jeg forventer at se en svag stigning i antallet af anmeldelser i forhold til sidste år. Det er en tendens, som vi har set den seneste håndfuld år, siger han.

Både Københavns og Aarhus Kommune oplyser, at der kommet flere anmeldelser i år i forhold til 2015.

København bruger millioner på skadedyr

I København har borgere og virksomheder indtil videre meldt om rotter 7692 gange. Tallet ventes at ende på 7800 sager. Det er 500 flere end i 2015.

Kommunens budget for skadedyrsenheden er også opjusteret til at være 14,9 millioner i 2016.

Der er ingen tal på, hvor mange rotter der løber rundt i kloaksystemer og naturen. Ifølge Claus Schulz ligger bestanden formentlig på mellem to og fire millioner rotter.