Samfund

DF: Forbyd ekstreme og voldelige grupperinger på venstrefløjen

Dansk Folkeparti vil have regeringen til at undersøge, om der er grundlag for at forbyde voldelige venstreorienterede grupper.

Efter den seneste tids uroligheder i forbindelse med foreningen For Friheds demonstrationer - foreningen demonstrerede senest lørdag mod islam - vil Dansk Folkeparti nu have regeringen til at undersøge, om der er grundlag for at forbyde voldelige venstreorienterede grupper - og i givet fald gøre det. Det skriver Information. 

Kravet skyldes, at For Frihed i flere tilfælde er blevet forsøgt forhindret i lovligt at demonstrere, ligesom foreningens støtter ifølge Dansk Folkeparti er blevet udsat for chikane og hærværk.

- Når For Frihed har holdt sine demonstrationer, har der ofte været ekstreme venstreorienterede grupperinger, autonome og lignende, som ulovligt har forsøgt at forhindre disse demonstrationer med vold, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

- Derfor vil vi gerne have undersøgt, hvilke af disse grupperinger som - med grundlovens ord - virker ved vold. Og når man så ser på deres opførsel, er det næste spørgsmål: Hvilke grupper kan så forbydes netop med henvisning til grundloven? Lidt forenklet sagt har Dansk Folkeparti fokuseret på ekstreme muslimske grupperinger, og venstrefløjen på ekstreme højreorienterede grupperinger, hvorimod de ekstreme grupperinger på venstrefløjen har formået at smyge sig uden om opmærksomheden. 

Tre demonstranter anholdt

For Frihed, der tidligere hed Pegida, har bl.a. ført til dannelsen af gruppen NoPegida. Sidstnævnte skriver på Facebook, at "der skal siges klart fra, hver gang grupper som PEGIDA/For Frihed spreder hadske budskaber".

- Vi er flere grupper, der planlægger de enkelte protester. Der skal være plads til at eksperimentere og prøve os frem. Vores aktivisme vil derfor variere fra måned til måned, hedder det på Facebook. 

Ved demonstrationen på Nørrebro lørdag deltog 25 personer fra For Frihed, og tre blev ifølge TV 2 anholdt.

Da For Frihed tidligere på måneden demonstrerede mod "den snigende islamisering af Danmark og Vesten" og fraværet af julepynt på Nørrebro, anholdt Københavns Politi 11 personer i forbindelse med en moddemonstration. 

Alternativet: Grupper overtræder grundloven

På Nørrebrogade blev For Frihed mødt af NoPegida, der havde barrikaderet Dronning Louises Bro - og dermed adgangen til Nørrebro fra Indre By - med byggemateriale.

I forbindelse med samme demonstration fik en advokat og en pressefotograf, som arbejder for For Frihed, forinden smadret henholdsvis et kontor og en bil. Efterfølgende skrev Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), på Facebook, at "kriminelle voldsbøller hærger Nørrebro, som var det deres".

- Hvor er det dog umådelig trist, at end ikke forsamlingsfriheden respekteres. At autonome vandaler gang på gang kan skabe utryghed i Københavns gader, er helt og aldeles uacceptabelt. Vi skal på ingen måde acceptere, at vold og hærværk bliver en legitim udtryksform, hed det. 

Alternativets retsordfører, Carolina Magdalene Maier, mener i dag, at der ikke er tilstrækkelige beviser for, at nogle af grupperne overtræder grundloven. 

- Der skal jo være vægtige grunde til at lave en sådan undersøgelse for slet ikke at tale om at forbyde nogle grupperinger, og jeg mener ikke, at det, vi har set den seneste tid i gadebilledet, begrunder, at det skulle være nødvendigt, siger Carolina Magdalene Maier til Information.

Pape tager "kraftig afstand"

Ifølge Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, må det være op til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) at vurdere, om der er behov for en sådan undersøgelse og et eventuelt forbud. 

Selv om Søren Pape Poulsen tager "kraftig afstand" fra personer eller grupper, som med vold eller andre strafbare handlinger forsøger at forhindre andre i at demonstrere eller ytre sig, afviser han Dansk Folkepartis krav. 

- Opløsning af en bestemt gruppe ved dom kræver, at gruppen udgør en forening i grundlovens forstand, at den pågældende forening har et ulovligt øjemed, herunder at den søger at nå sit mål ved vold, og at anklagemyndigheden kan føre bevis herfor i forbindelse med en eventuel forbudssag, skriver justitsministeren i et svar til Folketingets retsudvalg. 

- Justitsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, der giver anledning til at overveje, om det bør undersøges, om der er grundlag for at søge de omtalte foreninger opløst ved dom efter grundlovens§ 78, stk. 2.