Samfund

400.000 svindlet i år: Test dig selv - er du ordentligt rustet mod it-kriminalitet?

Tusindvis af danskere bliver hvert år udsat for netsvindel, men mange ved ikke, hvordan de sikre sig på nettet. Har du styr på din it-sikkerhed?

Danskerne handler på nettet som aldrig før, og når vi ofte opgiver vores dankortoplysninger online, så står svindlere også i kø for at udnytte det. Og de bliver mere og mere kreative. 

Alene i 2016 er 400.000 danskere blevet snydt af internetforretninger, viser tal fra Epinion. Det svarer til, at 300 millioner kroner er havnet i lommerne på kriminelle.

Tal fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at danskerne generelt mangler viden om it-sikkerhed, og det gør os sårbare overfor for it-kriminalitet. De har lavet en test, hvor du kan afprøve din viden om it-sikkerhed - og måske lære lidt

Tag testen nederst på siden 

Det er nemlig ikke kun, når vi handler på nettet, at vores kritiske sans bør være skærpet.

Flere gange i år har svindel-sms'er været i omløb - kun med det formål at snyde fortrolige oplysninger ud af modtagerne. Hackere kan erhverve sig adgang til din computer, hvis du sænker paraderne og følger instrukser i såkaldte phishing-mails. Senest kunne Philip Bidstrup fortælle, hvordan en hacker fik adgang til hans webcam og prøvede at afpresse ham.   

Hvor sikker er du på nettet?

 1. .

  Er dette en phishing-mail?

  Du har 0 rigtige

 2. .

  Flere og flere modtager phishing-beskeder både som mail, men også som SMS. Hvad skal du være opmærksom på, når du modtager en mail eller SMS?

 3. .

  Dit barn har fundet en app, han/hun gerne vil have. Hvad skal du være opmærksom på i forhold til den digitale sikkerhed?

 4. .

  Hvad er fordelene ved at have to-trinsbekræftelse? (To-trinsbekræftelse er når du har dit eget password som første faktor og fx bruger NemId eller får tilsendt en kode på SMS som anden faktor)

 5. .

  Hvis du ikke har mulighed for at aktivere to-trinsbekræftelse, hvad indeholder en god adgangskode så?

 6. .

  Hvorfor er det vigtigt ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv at sikkerhedskopiere din computer, smartphone og tablet?

Topbillede: Scanpix

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen