Samfund

Dagens tilbud: Bekæmp invasiv art og få et gratis juletræ

Den invasive art bjergfyr breder sig på heden i Thy. Det får nu skovrideren i Thy til at komme med et godt juletilbud.

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det som regel ikke sandt.

Men her er et helt sandt juletilbud, og det er ren win-win: Det giver dig både et gratis juletræ og god samvittighed over at gøre noget godt for miljøet - i dette tilfælde heden i Thy.

Ifølge skovrider i Thy Ditte Svendsen spreder den invasive art Bjergfyr sig på hederne i Jylland, og derfor tilbyder Naturstyrelsen nu som et forsøg, at du gratis kan fælde bjergfyr i Vagnså Hede i Thy og tage et juletræ med hjem.

- Bjergfyr spreder sig udover heden, hvis ikke vi gør noget. Derfor er det en vigtig del af vores naturpleje at fjerne fyrretræer, så heden ikke gror til i skov. Er der nogen, der gerne vil have et lidt alternativt juletræ og samtidig hjælpe naturen, så må man gerne tage saven med på heden på udvalgte steder og tage en bjergfyr med hjem, siger Ditte Svendsen i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.

Kun Vangså Hede

Naturstyrelsen understreger, at tilbuddet om et gratis juletræ i første omgang er begrænset til Vangså Hede, der ligger syd for Klitmøller i Thy.

Men hvis forsøget bliver forsøget en succes, vil Naturstyrelsen udbrede ordningen næste år. Flere jyske heder har for et par hundrede år siden været tilplantet i skov, og flere steder har man foretaget større rydninger for at genskabe hederne, skriver Naturstyrelsen.

- På hederne findes der nogle helt særlige arter af mosser, laver, insekter, sommerfugle, fugle og blomster, og de vil forsvinde, hvis ikke vi gør noget for at holde hederne som heder. Det kræver, at vi løbende holder fyrretræerne i skak, siger Ditte Svendsen.

Her kan du se, hvordan du kan kende Bjergfyr. Kilde: Naturstyrelsen