Samfund

Hvor længe varer din brandert egentlig? Tag testen her

Julefrokost-sæsonen er skudt i gang, men alt for mange glemmer, at de stadig har promiller i blodet, når de næste morgen kører efter morgenbrød.

Hvornår kan du igen køre bil dagen efter at have drukket alkohol?

Det spørgsmål stiller mange sig selv i denne tid, når de skal ud og buldre til julefrokost med kolleger eller venner.

Og du bør glemme alt om at køre efter lørdagssnegle dagen derpå. I hvert fald hvis du havde tænkt dig at tage bilen.

Du bør tidligst overveje at sætte dig bag rattet igen næste eftermiddag, hvis man spørger Rådet for Sikker Trafik.

Du må nemlig ikke køre bil, hvis din alkoholpromille er over 0,5.

Og det kan den være langt oppe ad dagen, for der kan gå lang tid, før du har forbrændt alle de genstande, du fik indenbords dagen før.

Lad os tage et eksempel: "Jens" drikker 14 genstande fra klokken 19 til 03. Både rødvin, hvidvin, dessertvin, en skarp til kaffen og en flok øller.

Næste morgen vil hans promille være næsten én og alt for høj til at køre bil.

Men folk forbrænder alkohol forskelligt. Både køn og vægt spiller ind.

Derfor har vi lavet en promilleberegner, der kan hjælpe dig til at udregne din promille og giver et fingerpeg om, hvor længe din promille varer.

Beregn din promille

Testen bør ikke bruges til at vurdere, hvornår du igen kan køre i bil, da den er baseret på gennemsnitsvariabler fra sundhed.dk og ikke alle forbrænder alkohol i samme hastighed.

Testen tager desuden ikke højde for fysisk aktivitet i forbindelse med alkoholindtaget. Tag derfor bus, tog eller taxa i stedet, hvis du er i tvivl. Også dagen derpå. Husk, at du stadig kan blive straffet for promillekørsel, hvis du kører usikkert - også selvom du er under 0,5.

Hver femte dansker har i en meningsmålig foretaget af Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige svaret, at de har kørt promillekørsel dagen derpå.

Det er ifølge undersøgelsen især de unge under 30, der har sværest ved at lade bilnøglerne ligge dagen efter en brandert.

Hver tredje af de 18-29 årige svarede, at de havde kørt promillekørsel dagen derpå.

TV 2 har tidligere skrevet om Claus Viftrup, der for tre et halvt år siden mistede sin 17-årige datter Camilla i en tragisk ulykke. Hun var Claus Viftrups ældste datter, og ulykken skete kort inden Camillas 18-års fødselsdag.

- Det var en spritbilist, der faldt i søvn og kørte ud i rabatten, hvor han rammer min datter, så hun ryger op over bilen, og veninden bliver ramt på siden og ryger ind på marken. Og Camilla hun, ja, hun knækker så nakken, siger Claus Viftrup fra Auning til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Claus Viftrup mistede for tre et halvt år siden sin datter Camilla i en tragisk ulykke.