Kritiserer borgmester efter udfald mod jyder: - Han går sgu lidt højt i tomgang

Herlev-borgmesters kritik af jyske kommuner møder modstand fra mange af TV 2’s Facebook-brugere.

I en video på Twitter, der blev offentliggjort tirsdag, kritiserer Herlevs borgmester jyske kommuner for at kræve for mange penge af hovedstaden i udligningsbidrag.

Hvorfor vil man i sin vildeste fantasi forsøge at splitte landet internt i en dem og os retorik?

Christian Brink Jespersen

- Kom og se, hvad det er for nogle opgaver, vi løfter. I er ikke i nærheden af at løfte de samme, siger Thomas Gyldal, borgmester i Herlev, blandt andet.

- Borgmesteren piber

Derfor inviterer borgmesteren de jyske borgmestre til at komme til Herlev og se, hvilke udfordringer kommunen arbejder med til daglig.

Thomas Gyldals invitation modtages imidlertid ikke lige varmt af alle på TV 2’s Facebook-side, hvor vi har spurgt brugerne, om de er enige med borgmesteren.

- Det virker lidt som noget piv fra Herlevs borgmester. Han skal være dygtigere til at få arbejdspladser til sin kommune og til de borgere, der skaber værdi frem for til dem, der dræner kommunekassen, skriver Morten Hansen blandt andet.

Dem og os-retorik

Heller ikke Christian Brink Jespersen er imponeret af videoen. Han indleder sarkastisk, med ordene ”Flot! Virkelig flot” og fortsætter:

- Som politikere og helt specielt som borgmester så er det ens opgave at arbejde for, at så mange har det så godt som muligt. Hvorfor vil man i sin vildeste fantasi forsøge at splitte landet internt i en dem og os retorik? Hvad er formålet? skriver han.

Flest er uenige

Der er i det hele taget klart flest kommentarer, der er uenige med Herlevs borgmester. Endnu en af dem er Arne Dilling:

- Mon ikke han skulle skubbe chokeren lidt ind - han går sgu lidt højt i tomgang - og tage en tur rundt i landet. Så vil han opdage, at vi i yderområderne betaler for københavnernes og sjællændernes forbrugsfest, siger han.

Også opbakning

Der er dog også nogle få, der bakker op om borgmester Thomas Gyldal:

- Jeg bor på Københavns Vestegn, så helt klart forstår jeg borgmesteren - og til alle de pivhoveder, der har travlt med at fortælle, hvor mange flygtninge de jyske kommuner har taget i denne omgang - så tæl lige alle de sidste mange omgange med. Og så er det i øvrigt ikke kun flygtninge, der fylder i statistikken over socialt udsatte, skulle jeg hilse og sige, skriver Grethe Skelgaard

- Vi er et folk

Endelig er der flere brugere, der maner til besindighed og sammenhold på tværs af landsdelene.

- Det handler vel om at få fordelt de penge, der er. på en retfærdig måde. Er så træt af det her jyde- eller københavnerracisme. Vi er et folk, og der er forskellige behov, alt efter om man bor på landet eller i byen. Jeg går ud fra, at det er hensigten, at der skal bo mennesker i alle egne af landet. Det må da være til at finde ud af at få fordelt midlerne uden at skulle lufte de værste fordomme om hinanden, skriver Karen Inger Honoré.

Stop forskelsbehandlingen nu

Herlev-borgmester Thomas Gyldals udtalelser er seneste skud på stammen fra gruppen Stop forskelsbehandlingen nu, der består af 34 hovedstadskommuner.

Ifølge denne gruppe har en familie i hovedstadsområdet næsten 100.000 kroner mindre om året sammenlignet med en familie i Region Nordjylland. 

Samtidig betyder udligning mellem kommunerne, at jyske kommuner kan opretholde et højere serviceniveau end kommuner i hovedstaden, mener gruppen, der vil have udligningsbidraget sænket til det samme niveau som efter kommunalreformen i 2007.

Du kan selv deltage i debatten på TV 2’s Facebook-side.