Samfund

I har stemt: Det skal den lille ny flodhest hedde

Nu er det afgjort. Zoos nyeste medlem af flodhestfamilien har fået et navn.

Oba, Zambezi eller Yala. Det var spørgsmålet.

Hunflodhesten, der blev født i Zoologisk Have i København i november skulle have et navn, og det er jer læsere, der har været med til at bestemme.  

I en afstemning på tv2.dk og Zoos facebookside har langt størstedelen valgt, at den lille ny skal hedde Yala.

- Vi er overvældede over den kæmpe interesse, der har været for afstemningen, og det er dejligt, at resultatet blev så tydeligt, for så må Yala jo være et rigtig godt valg, siger Jacob Munkholm Hoeck, presseansvarlig i Zoologisk Have. 

Opkaldt efter et oprindeligt levested

De tre navneforslag, man kunne stemme på, er valgt af dyrepasserne i Zoos Savanne-afsnit.

Det er navne på afrikanske floder. Yala er en flod i Kenya, der løber ud i Victoriasøen. 

- Navnet peger tilbage på et af de steder, flodhestene stammer fra. Det kan jeg godt lide. Og så er det nemt at udtale og ligger godt i munden, siger Jacob Munkholm Hoeck.

Menneskenavne er forbudt

Flere læsere har foreslået almindelige navne som Luna og Bodil, men det har slet ikke været inde i overvejelserne. 

Navnepolitik i København Zoo

Historisk set har næsehorn, flodheste, elefanter og chimpanser fået officielle navne, hvilket de stadig får. Det udsprang af, at dyr, der forventedes at have et langt liv i Zoo, også skulle have et navn. 

Ifølge navnepolitikken fra 2013 skal et dyrs navn have et klart formidlingsmæssigt sigte og tage udgangspunkt i artens geografi, habitat, zoologi og/eller kulturhistorie.

Kilde: København Zoo

- Det kunne det da være sødt, men opgaven var ikke at finde et sødt menneskenavn, men et godt flodhestenavn. Jeg synes i øvrigt at alle de tre navne, der var i spil, er ret søde. Og så har de den store fordel, at de lever op til kravene i vores navnepolitik, siger Jacob Munkholm Hoeck. 

Navnet skal lette dyrepassernes hverdag

Personligt heppede han på navnet Oba, og der er måske stadig en lille chance for, at der en dag kommer til at svømme en lille Oba rundt i flodhestebassinet.

-  Jeg kan ikke udelukke, at jeg kommer til at arbejde i korridorerne for at få Oba med i puljen næste gang, en lille ny skal have navn. Men beslutningen ligger hos dyrepasserne, siger Jacob Munkholm Hoeck.

Dyrene i Zoo får navne for at gøre dyrepassernes arbejde med dyrene lettere.

Dyrepasserne vil nu tage det nye navn i brug.