Samfund

Pakkepost svært ved at følge med: Julehandel på nettet boomer

Kritikere klager over, at deres julepakker er forsinkede. Men frygt ikke: Trods travlhed skal pakkerne nok blive leveret før jul.

Der bliver aldrig mere travlt med pakkeudbringning end i dag - en tirsdag midt i december.

December er indlysende den store måned for pakker. I år forventes danskerne oven i købet at handle på nettet som aldrig før, så antallet af pakker ender med at være 15-20 procent højere end sidste år.

Og tirsdag – det er altid ugens travleste pakkedag:

- Vi har en stor dag i dag. Tirsdag er altid den travleste dag i ugen, når det gælder privatforsendelser, fordi folk bestiller i løbet af weekenden, netbutikkerne ekspederer mandag og så har vi dem tirsdag, forklarer kundeservicechef Marianne Møller Jensen, fra pakkefirmaet GLS.

Når det hele inden jul

Trods travlheden melder både Post Nord og GLS Pakkeservice friskt ud, at de nok skal nå at levere alle pakker før jul, selv om GLS tidligere har skrevet ud til sine kunder om, at deres pakkeshops var ved at svømme over i pakker - så kunderne måtte meget gerne hente deres pakker snarest muligt.

Hvis jeg skulle sende en julegave til min søn i Aarhus, der skal være fremme juleaften, så turde jeg nok ikke vente længere end til onsdag.

Kundeservicechef Marianne Møller Jensen, GLS

Post Nord forventer at ekspedere op mod ni millioner julepakker i år. Og selv om der jævnligt lyder kritik af forsinket post, især pakker fra udlandet, så forventer Post Nord at holde en leveringstid på én til to dage fra den dag, de får pakken indleveret.

En af kritikerne er Johannes Kjær fra Odense, der på nettet har fulgt sin forsendelses vej fra Kina, siden han bestilte den for en måned siden. Sidste mandag fik han besked fra Post Nord om, at den nu var ankommet til Post Nords internationale postcenter.

Men i dag, otte dage senere, har han stadig intet set til sin forsendelse:

- Hvis man køber julegaver i udlandet, kan man åbenbart ikke regne med at have dem før jul. Og jeg skulle faktisk allerede bruge pakken i dag, siger Johannes Kjær.

Post Nord beklager forsinkelsen og forsikrer, at forsendelsen bliver leveret i morgen onsdag. Man understreger dog samtidigt,  at den er sendt som et brev, og at leveringsfristen derfor er noget længere, nemlig på fem dage. Samtidigt er den største del af forsinkelsen – de første tre uger – sket i Kina, og ligger derfor uden for Post Nords ansvar.

- Fra vi fik brevet  ind i det internationale postcenter, skulle vi have leveret den i løbet af fem dage. Det er overskredet, og det er beklageligt. Det kan kun forklares med juletravlhed. Men kunderne behøver ikke frygte, at de slet ikke får deres pakker inden jul. Vi skal nok have alle pakker leveret inden jul, siger kommunikationschef i Post Nord Morten Nielsen.

Ikke for sent endnu

Og ikke nok med det: Både Post Nord og GLS forsikrer, at det stadig kan nås at sende en pakke, så den når frem til jul.

Post Nord skriver på sin hjemmeside, at pakker senest skal indleveres på posthuset i løbet af torsdag den 22. december, så de kan blive uddelt lillejuleaftensdag, fredag den 23. december.

Dog med den tilføjelse, at hvis man ikke er hjemme, når posten kommer, så kan man først få pakken udleveret efter jul. Derfor kan det være en god ide at sende pakken ”uden omdeling”, så man selv henter den på postkontoret eller i Pakkeboksen den 23. december.

- Men hvis man handler på nettet, så skal man være meget opmærksom på, hvilke frister netbutikken sætter for deres ekspedition. De dage skal jo lægges til den samlede leveringstid, siger kommunikationschef Morten Nielsen.

Til gengæld er det snart for sent med pakker til udlandet. Det kan akkurat nås at sende en pakke til Færøerne inden torsdag, og til Sverige, Finland og dele af Norge inden på lørdag.

For en sikkerheds skyld

Fra GLS lyder samme melding, nemlig at torsdag den 22. december er allersidste frist for pakker til Danmark. Men med en lille tilføjelse:

- Hvis jeg skulle sende en julegave til min søn i Aarhus, der skal være fremme juleaften, så turde jeg nok ikke vente længere end til onsdag. Men hvis du sender den onsdag den 21. december, så når den med sikkerhed frem til jul, siger kundeservicechef Marianne Møller Jensen.