Samfund

QUIZ: Ved du hvad de nye danske ord betyder?

Dansk Sprognævn har netop udgivet sin nyordsliste for 2016. Men hvad betyder de mange nye ord egentlig? Test dig selv her.

Kan mennesker have havfruelår, og kører en sexelance med udrykning?

Det danske sprog er under konstant udvikling, og 2016 har været endnu et år, hvor mange nye ord er kommet til.

På Dansk Sprognævns netop offentliggjorte nyordsliste er der 26 nye ord, som på den ene eller anden måde er blevet en del af vores sprog. Nogle ord er kommet til fra udenlandske sprog, mens andre har deres oprindelse i nye tendenser eller begivenheder herhjemme.

Det er ikke nogen facitliste for, hvad der skal til for, at et ord bliver optaget på nyordslisten. Der er både tale om ord, der er opstået i 2016, men det kan også være ord, som først for alvor er slået igennem i løbet af året. Fælles for dem alle er dog, at de på den ene eller anden måde siger noget om året, der er gået. 

Artiklen fortsætter under quizzen.

Test dig selv: Hvad betyder de nye ord?

  1. Hvad betyder blodkul?

  2. Hvad betyder fribløder?

  3. Hvad betyder gyllegate?

  4. Hvad betyder postfaktuel?

  5. Hvad betyder mermaid thighs?

  6. Hvad betyder panamapapers?

  7. Hvad betyder pokestop?

  8. Hvad betyder sexelance?

  9. Hvad betyder skræmmeklovn?

  10. Hvad betyder trumpisme?

Stadig et stykke vej til Retskrivningsordbogen

Hos Dansk Sprognævn forklarer Jørgen Nørby Jensen, at et ord langt fra er sikkert på at blive optaget i Retskrivningsordbogen, selvom det er med på nyordslisten.

Ordet skal bevise sit værd og holdbarhed over længere tid, og derfor er det endnu for tidligt at sige, hvilke af ordene, der kan komme med.

Selvom det hele fortsat er usikkert, vil Jørgen Nørby Jensen dog godt komme med et par bud på, hvilke ord der kan vise sig at blive langtidsholdbare.

- Ordet fribløder (kvinder, der ikke bruger bind eller tampon ved menstration, red.) har fået en vis omtale. Hvis den tendens fortsætter, kan det være, vi kommer til at tale mere om det, og at det bider sig fast og bliver en del af sproget, siger Jørgen Nørby Jensen.

Ordet brexit er også med på listen over nye ord. Det har også været brugt før 2016, men er for alvor blevet alment kendt i år. Ifølge Jørgen Nørby Jensen er det også et ord, som muligvis kan blive langtidsholdbart.

Dansk Sprognævn har udvalgt i alt 26 ord til nyordslisten i 2016. Du kan se dem alle her. Ordene på listen er kun et lille udpluk af tilvæksten af nye ord. 

Se hele indslaget om årets nye ord