Samfund

Opråb fra ambulanceredder: Det bliver værre og værre

Ambulanceredder Dennis Thorbech Christensen måtte tilkalde politiet, fordi nysgerrige mennesker blandede sig, da han behandlede en kritisk syg.

Ambulanceredderen Dennis Thorbech Christensen og hans to kollegaer endte ufrivilligt midt i en menneskemængde, da de sad på jorden i København i gang med at give livsvigtig behandling til en kritisk syg patient. 

Der blev taget billeder, råbt og forstyrret på trods af, at de udtrykkeligt bad de mange forbipasserende forlade stedet. Til sidst måtte de tilkalde politiet. 

- Jeg er klar over, at blå blink altid vil trække opmærksomhed. Men at man gentagne gange bliver forstyrret i livsvigtigt behandling af folk, der skal mase for at se, Snapchatte, blande sig i behandlingen, eller spørge "Hvad er der sket?", "Må vi se ham?" er mig uforståeligt, skrev den 30-årige ambulanceredder efterfølgende på sin Facebook-profil.

Han håber, at hans opslag vil vise, at nysgerrigheden ikke er harmløs - det går ud over reddernes arbejde og de mennesker, som de forsøger at hjælpe.

Måtte tilkalde politiet

Mandagens episode var dråben, der fik bægeret til at løbe for Dennis Thorbech Christensen, selvom det langt fra er første gang, han oplever, at der er masser nysgerrige blikke, når han udfører sit arbejde. 

- Dem, der stod ved episoden i går, kan ikke have været i tvivl om, at de ikke skulle være der. Det føltes som et teatershow fra mit perspektiv, siger han til TV 2.

Han bed særligt mærke i, at det var så grelt, at han måtte bruge tid på at afskærme for menneskemængden med ambulancen og tilkalde politiet, som kunne få de mange mennesker væk. 

- De patienter, vi som ambulancereddere kommer ud til, har akut behov for hjælp, og så skal vi ikke bruge et eneste sekund på noget andet end at behandle dem, siger han.  

Ambulancereddere har et livsvigtigt job

Dennis Thorbech Christensen har altid opfattet det som et vilkår, at ulykker og dermed hans arbejde tiltrækker nysgerrige blikke. Han har lært sig selv at lukke det ude, men episoden mandag var for ham et tegn på, at det er blevet for ekstremt.   

- Vi er kun mennesker, og vi bliver også forstyrret. De fleste kan sætte sig ind i, at det ikke ligefrem hjælper på ens arbejde at have 50 blikke på sig, siger han.

- Nysgerrigheden er simpelthen blevet for ekstrem.

Bliver værre og værre 

År for år oplever Dennis Thorbech Christensen, at tendensen er blevet værre. Det er ikke atypisk, at der bliver filmet og taget billeder af ofrene, som ligger i en yderst sårbar situation.

- Jeg synes, at det er blevet værre – særligt efter mobiltelefonen er blevet allemandseje. Det virker som om, at det er meget vigtigt for nogen at dokumentere, hvad der er sket. Vi oplever nærmest, at det er vigtigere at tage billeder end at ringe efter hjælp, siger han.

Og det er ikke kun unge mennesker, som ikke kan holde sig tilbage. Alle typer mennesker kigger med - og ofte blander de sig også med tilråb om, hvordan redderne skal udføre deres arbejde. 

- I går var det personer fra alle samfundslag – ældre ægtepar, unge, børnefamilier, siger han. 

- Gå pænt videre

Over ni tusind personer har i skrivende stund reageret på Dennis Thorbech Christensens opslag. Han er glad for, at budskabet kommer ud. 

For ham er det vigtigt, at vi forstår, at man som vidne ofte hjælper bedst, hvis man går videre. Så snart ambulancen er kommet, og der ikke er behov for førstehjælp, så skal man stole på, at de uniformerede udfører deres arbejde.  

- Min venlige opfordring er, at hvis du ikke umiddelbart kan hjælpe, så gå pænt videre, siger han.