Samfund

Olieforureningen fra Mærsks danske olieplatforme vokser drastisk

Mærsk sprøjtede i alt 193 ton olie ud i den danske del af Nordsøen sidste år. En meget markant stigning siden 2012.

Selv om olieproduktionen falder, så stiger olieforureningen fra Danmarks største virksomhed A. P. Møller - Mærsk i Nordsøen.

Mærsk sprøjtede i alt 193 ton olie ud i den danske del af Nordsøen sidste år. Det er en stigning på 69 procent siden 2012, da Mærsk udledte 114 ton olie i havet. Det viser en gennemgang af Mærsks miljørapporter foretaget af DR Nyheder.

Selvom Mærsks olieudledning holder sig indenfor de rammer Miljøstyrelsen har fastsat, så møder stigningen alligevel kritik:

- Vi har at gøre med et firma, som tjener milliarder på at pumpe olie og gas op, og som bliver dårligere og dårligere til at håndtere deres olieforurening. Det er ikke godt nok, siger Mads Flarup Christensen, generaldirektør i Greenpeace.

Olien hælder Mærsk ud i havet sammen med endnu større mængder spildevand, der er en blanding af olie, kemikalier og produktionsvand. Udledningerne sker gennem store rør på Mærsks boreplatforme, fremgår det af TV Avisen 21:30 i aften, skriver DR Nyheder.

- Mærsk bliver nødt til at komme ind i kampen. Det nytter ikke at olieforureningen bare stiger og stiger, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i Verdensnaturfonden WWF.

Olieforureningen vokser, fordi Mærsk bl.a. har svært ved at rense sit spildevand på de danske boreplatforme. Koncentrationen af olie i spildevandet er fra steget fra 4,8 milligram per liter til 7,9 milligran per liter de seneste tre år, viser Mærsks egne data. Ifølge Mærsk selv er det umuligt at undgå store mængder spildevand, når firmaet pumper olien op fra de danske oliefelter.

- På modne felter og på lidt ældre installationer, som vi har nu, kommer der ofte nedlukninger, og der er en del brøndoprensninger. Det skaber ustabilitet, og derfor har vi set en mindre stigning i vores olieudledning, siger Lars Hansen, chef for Mærsk Oils danske miljøafdeling, til DR Nyheder.

"Tag ansvar"

Ifølge Greenpeace bør Mærsk tage et større ansvar for miljøet og stoppe med at hælde olie i havet, hvis de ønsker befolkningens opbakning til oliejagten.

- Der er jo den mulighed at tage de her spildstoffer til land og så får det renset derinde, og der er sikkert også andre løsninger, men det er altså op til Mærsk at give svar på det, siger Mads Flarup Christensen til DR Nyheder.

202 ton

Ifølge miljøorganisationen bør det ikke være økonomien, som sætter grænserne for Mærsks oprydning, idet Mærsk har høstet milliardgevinster på olien i Nordsøen, siden olieeventyret blev skudt i gang for 50 år siden.

Hvis Mærsks olieudledninger fortsætter med at stige, rammer de snart den maksimalt tilladte grænse, som er 202 ton om året - fastsat af Miljøstyrelsen.

Mærsk oplyser, at firmaet i dag gør en stor indsats for at begrænse olieudledningerne mest muligt, og at det også i fremtiden er et vigtigt indsatsområde for koncernen.