Samfund

Sundhedsstyrelsen: Skærmtid bør begrænses

Flere børn behandles for nakkesmerter. Skærmtid bør begrænses, siger Sundhedsstyrelsen uden at sætte tid på.

Danske forældre, der har skærmglade børn, bør begrænse den tid, som poderne bruger på tabletten eller mobiltelefonen.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som dog ikke definerer nærmere, hvor mange timer eller minutters skærmtid, der er i orden.

- Rigtig mange forældre vil selvfølgelig gerne vide, hvor mange timer de kan lade deres børn sidde foran skærmen, siger Lisa von Huth Smith, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Men vi har været forskningen igennem som grundlag for anbefalingerne, og det er stadig et meget nyt område. Det er selvfølgelig noget, vi følger, og vi håber, at vi kan tilføje den viden til anbefalingerne på et tidspunkt, tilføjer hun.

Småbørn strømmer til behandling

Ifølge Politiken strømmer danske småbørn og teenagere til behandling hos fysioterapeuter som aldrig før.

De lider typisk af hovedpine og smerter i nakke og ryg, og det skyldes ifølge fagfolkene, at de sidder med hovedet bøjet over tablets, bærbare computere og smartphones.

Sundhedsstyrelsen kom i januar med de første anbefalinger for fysisk aktivitet for børn 1-4 år.

De lyder blandt andet, at børnene skal være aktive på forskellige måder i løbet af dagen, og at deres skærmtid skal begrænses.

Aktivitet er afgørende

- Anbefalingerne handler både om det, som skærmen gør ved dem, mens de sidder med den, men også om, at skærmtiden betyder mindre tid til at bevæge sig, siger Lisa von Huth Smith.

Hun tilføjer, at fysisk aktivitet styrker børnenes motorik.

- En god motorik giver de små børn bedre forudsætninger for at være med i legen med andre børn. Og så er en god motorik de små børns byggesten til at være fysisk aktive, når de bliver større, siger Lisa von Huth Smith.

30.000 børn på et år

På 10 år er antallet af børn og unge på 5 til 19 år, der bliver henvist til behandling hos en fysioterapeut, steget med 60 procent til næsten 30.000 personer sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Politiken.

Heller ikke formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, kan sætte tid på, hvor meget iPad, der kan spilles, før børnene risikerer gener.

- Der foreligger ikke undersøgelser om det. Det må være op til den enkelte forælders sunde fornuft, siger hun.

Organisationen Red Barnet har en anbefaling for skærmtid, der hedder højst 35 minutter om dagen for de 0-3-årige, mellem 30 og 60 minutter for de 4-7-årige og 1-2 timer dagligt for de 7-10-årige.