Samfund

For 21 år siden blev Renes bror dræbt i tjenesten: Han kom sig aldrig over tabet

Rene Janos Leutschuk græd, da han hørte om drabet på betjent i Albertslund. Han kender følelsen alt for godt.

Rene glemmer aldrig den 16. juni 1995. Det var den dag, han kom ind på Aarhus Kommunehospital og så sin halvbror ligge på en metalbåre. Dræbt af skud.

- Jeg blev ramt af en svimmelhed, som om det hele sortnede for mig. Jeg brød bare sammen og græd, siger Rene Janos Leutschuk til TV 2.

Indtil for to dage siden var Renes bror den sidste danske politibetjent, der var blevet dræbt af skud i tjeneste.

Jeg sad med tårer i øjnene, da jeg hørte om endnu et drab. Da begyndte mine tårer at trille ned af kinderne igen

Rene Janos Leutschuk

Men tirsdag morgen blev hundeføreren Jesper Jul skudt foran sin arbejdsplads i Albertslund og afgik dagen efter ved døden.

Da Rene Janos så i nyhederne, at en betjent var blevet skudt, røg hans tanker straks 20 år tilbage i tiden.

- Det er noget satans noget. Både min søster, mig og min mor bliver hevet tilbage til ’95 hver eneste gang, det sker, at en betjent bliver skudt, siger Rene Janos.

- Der knækkede filmen

Han husker det, som var det i går, at han stod på gårdspladsen med sine to små børn, og en patruljevogn trillede ind.

Han havde hørt i nyhederne, at en betjent var blevet skudt. Men på det tidspunkt havde han slet ikke tænkt, at det kunne være hans 11 år ældre halvbror, Morten.

Da jeg kom ind og så ham, gik det op for mig, at det var sidste gang, jeg så min storebror

Rene Janos Leutschuk

Først da han kom ind på hospitalet, gik det op for ham, at noget var helt galt. Hans mor, søster og svigerinde var der. Det samme var politimesteren. Rene blev ført ind til sin bror og blev ramt af alvoren.

- Da jeg kom ind og så ham, gik det op for mig, at det var sidste gang, jeg så min storebror. Der brød verdenen godt nok sammen. Da knækkede filmen fuldstændig for mig, siger Rene Janos med en klump i halsen.

Tårene trillede igen

Morten Mortensen var motorcykelbetjent og arbejdede i Aarhus.

Han var 41 år, da han i 1995 blev dræbt af skud under et bankrøveri i Højbjerg ved Aarhus.

Jesper Jul blev i onsdags dræbt af skud foran sin arbejdsplads i Albertslund. Han blev 43 år.

- Jeg sad med tårer i øjnene, da jeg hørte om endnu et drab. Da begyndte mine tårer at trille ned af kinderne igen, jeg følte sorg, siger Rene Janos.

21 år efter tabet af sin bror er savnet og sorgen stadig stor i Rene. Han græder i telefonen. Efter samtalen sender han en sms:

- Du må meget gerne tilføje, at jeg sender de pårørende min dybeste medfølelse, skriver han.

Snak om de gode ting

Han har allerede fortalt i telefonen, hvordan han straks tænkte på de pårørende, da han hørte om skuddet i tirsdags. Han ved selv, hvordan det er at miste et nært familiemedlem i politiets tjeneste.

- Jeg håber, at de gør, som vi gjorde. At de sætter sig ned og snakker om alle de gode ting, de har oplevet. Mindes alle de gode ting ved ham, siger Rene Janos.

Rene er aldrig kommet sig aldrig over tabet af sin bror. Han havde mistet sin far, som blev kørt ihjel af en spritbilist, bare tre år tidligere.

Drabet på Morten knækkede ham. Han blev førtidspensionist i 1995, og det har han været siden.

Men han sørger stadig for at tænke på alt det gode, han oplevede med Morten, mens han var i live.

Tidslinje: Skyderier mod betjente i tjeneste hos det danske politi

 1. 2016

  1. Politibetjent dræbt af skud i Albertslund

   Om morgenen den 6. december blev en 43-årig politibetjent skudt i hovedet på klos hold foran politigården i Albertslund. Han døde dagen efter på Rigshospitalet.

   Det var formentlig en 26-årig psykisk syg mand, der affyrede skudet. Manden er varetægtsfængslet sigtet for manddrab. 

   Gerningsvåbnet var formentlig en pistiol, som den 26-årige mand stjal fra Rødovre Skytteforening den 5. december. Skytteforeningen forsøgte forgæves at få fat på manden og anmeldte tyveriet til politiet. Her var vurderingen dog, at det kunne vente til tirsdag morgen med at finde ham. 

   Inden han blev fundet, nåede han dog at affyre det dræbende skud tirsdag morgen.

   Manden er tidligere kendte af politiet. I 2012 truede han en betjent med et hardball-gevær foran politigården i Albertslund. 

  2. Betjent dødeligt såret på Christiania

   Under en aktion på Christiania om aftenen den 31. august 2016, blev to betjente skudt af den 25-årige Mesa Hodzic, da de forsøgte at anholde ham for hashhandel. En civil og den ene betjent blev begge ramt i benet af skud og blev få dage efter udskrevet fra hospitalet, mens den anden blev alvorligt kvæstet af skud i hovedet.  

   Betjenten, som ventede et barn med sin kone, blev først en måned senere, den 3. oktober, meldt udenfor livsfare og kunne påbegynde genoptræning.  

   Politiet ramte senere Mesa Hodzic efter en flere timer lang menneskejagt den 1. september på en adresse i Kastrup. Han blev samme dag fremstillet i grundlovsforhør in absentia sigtet for flere forsøg på manddrab og for ulovlig våbenbesiddelse, besiddelse af et skarpladt våben og besiddelse af euforiserende stoffer. Den 2. september omkom han af sine kvæstelser. 

 2. 2015

  1. Angrebet på Krudttønden og Synagogen i Krystalgade

   Sikkerhedsvagten Dan Uzan og filminstruktøren Finn Nørgaard blev dræbt og seks betjente sårede, da 22-årige Omar El-Hussein den 14. februar 2015 angreb først Kulturhuset Krudttønden og den 15. februar den jødiske synagoge i Krystalgade i indre København. 

   Omar El-Hussein brugte et stjålet automatvåben ved Krudttønden og en pistol ved synagogen. Han blev skudt og dræbt under en skudveksling med politiet, da han flygtede fra gerningsstedet.   

 3. 2013

  1. PET-betjent skudt i narkodrama

   En betjent fra Aktionsstyrken, som hører under PET, blev hårdt såret under en aktion i Ålbæk i Nordjylland den 6. januar 2013.

   Betjentene ventede på tre formodede narkosmuglere, der kom i en båd fra Norge. Da smuglerne forsøgte at flygte, sejlede politiet efter, hvilket resultede i en skudveksling, hvor betjenten fik et skud gennem lysken.

   Betjentene skød igen og dræbte den ene mistænkte og sårede en anden. 

    

    

 4. 2009

  1. Angreb politi med sabel og pistol

   En psykisk syg mand satte sig i modværge på Kronborggade på Nørrebro den 10. marts 2009, da han skulle tvangsindlægges.

   Manden, som var krigsveteran, angreb to betjente med en sabel og fik fat i den ene betjents tjenestepistol, før den anden betjent skød tre skud som dræbte manden.

   Gerningsmanden nåede at ramme betjentene flere steder på deres ansigter og hoved med sablen, men begge betjente var i en stabil tilstand, da de kom til hospitalet.     

  2. Skuddrama på Nørrebro

   En betjent i civilbeklædning fik et skud gennem armen, da to gerningsmænd åbnede ild i en gyde på Jægersborggade på Nørrebro. 

   De to mænd brugte automatvåben og skød mere end 20 skud som udover betjenten ramte tre civile, som alle kom sig efterfølgende. De to gerningsmænd nåede at flygte på cykler.

 5. 1995

  1. Kriminel gruppe i blodigt bankrøveri

   Betjenten Morten Mortensen fra Aarhus blev tilkaldt i forbindelse med et bankrøveri i Jyske Bank på Oddervej i Aarhus. På vejen stod røverne klar og med få skud - det ene i Morten Mortensens hjerte - døde han på stedet. 

   Det var fire franskmænd, der stod bag drabet, men den 27-årige Eric Boucher, der affyrede skuddet. Han blev i 2000 dømt til 25 års fængsel for drabet. 

 6. 1988

  1. Blekingegade-banden fik et liv på samvittigheden

   Den 3. november 1988 røvede fire medlemmer af Blekingegadebanden Postkontoret på Købmagergade. Under flugten skød og dræbte en af bandemedlemmerne den 22-årige betjent Jesper Egtved Hansen. Han blev ramt i øjet af et skud fra et oversavet jagtgevær.

   Et år efter fandt politiet frem til deres tilholdssted og en lang række ulovlige våben og de blev dømt for de mange røverier, de havde begået i løbet af 1980'erne. Det var dog ikke muligt at dømme dem for mordet, da det var uklart, hvem der affyrede det dræbende skud. 

 7. 1985

  1. Skudt af bådtyv på Grønland

   Betjenten Ulrik Kristoffersen skal anholde en bådtyv i Frederikshåb på Grønland, da han bliver skudt af gerningsmanden.

   Ulrik Kristoffersens kollega måtte også undvige flere skud, men fik selv såret, overmandet og anholdt drabsmandet.

 8. 1971

  1. To politifolk skudt af 21-årig

   Den 36-årige kriminalbetjent Arne Petersen blev dræbt og hans kollega såret, da han sammen med en kollega blev kørt ud til en efterforskning på Djursland den 6. juli 1971. Her ventede den unge KaJ Adam Lauersen som skød begge betjente med et jagtgevær. Efter skuddene skød han sig selv. 

 9. 1965

  1. Fire betjente dræbt af seriekriminel

   Palle Sørensen kørte den 18. september 1965 med sin makker Norman Lee Bune gennem Amager, hvor de havde røvet flere københavnske adresser.    

   Da en patruljevogn stoppede dem lidt før klokken fire, skød Palle Sørensen begge betjente på klods hold og fortsætte flugten med tyvekosterne.

   Da bilen kort efter blev stoppet af en anden patruljevogn, skød han ligeledes mod betjentene gennem bilruderne.

   Alle fire betjente døde af deres kvæstelser.  

   De fire drab har efterfølgende fået indflydelse på politiets fremtoning, da uniformeret politi nu som udgangspunkt skal bære våben.