Samfund

Unge får hjælp af kommunen til at stå op, købe ind og gøre rent

Udsatte borgere får støtte til at lære at organisere en morgenrutine i flere kommuner.  Maria Hedegaard / Scanpix Danmark

Flere unge får hjælp af kommunen til at stå op, når vækkeuret ringer, overholde aftaler og købe ind.

Sidste år fik 41.651 danskere hjælp af kommunen til at komme op om morgenen, købe ind, gøre rent, tage bussen på arbejde og i det hele taget agere i deres eget liv, skriver Berlingske. 

I en analyse foretaget af Kommunernes Landsforening, KL, er antallet af borgere, der får såkaldt socialpædagogisk støtte, steget med 72 procent de seneste seks år. Den store stigning skyldes især, at flere unge under 30 år har brug for hjælp.

De har brug for hjælp til at gå til eksamen, betale regninger og overholde aftaler. De udgør i dag 27 procent af dem, der får støtte, mod 22 procent i 2009. Stigningen mærkes blandt andet i Aarhus Kommune. 

Hjælp til organisering af morgenrutine

Her får udsatte borgere eksempelvis bostøtte med henblik på at lære at organisere en morgenrutine med brusebad, morgenmad, tandbørstning, påklædning og transport til arbejde, fortæller socialchef Lotte Henriksen. 

- Vi ser, at en stigende befolkningsgruppe ønsker hjælp - det er blandt andet personer med adhd og autisme, som vi ellers ikke har set før, siger hun. 

- Det ser ud til, at der er en sammenhæng med børneområdet, hvor vi også oplever flere børn med diagnoser, måske fordi forældrene i højere grad ønsker at få udredt deres børn for at kunne få forskellige typer hjælp.

Gratis psykologtilbud

Lotte Henriksen fortæller, at en del af de unge også kommer ind gennem et gratis psykologtilbud, som blev oprettet for halvandet år siden. 

- De har måske ikke adhd, men angstproblematikker eller svært ved at honorere de krav om hurtighed og egne valg, som samfundet opstiller, siger hun. 

Professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet Kjeld Høgsbro mener, at det er øgede krav til uddannelse og arbejdsparathed, der udfordrer en større gruppe af mindre psykisk robuste og kognitivt udfordrede mennesker end tidligere.