Ny undersøgelse: Så få børn bruger cykelhjelm

Cykelhjelmen er ikke 'cool' blandt de 12-16-årige, viser nye tal. En skole bruger nu humor for at få de store børn til at spænde hjelmen.

Kun hver tredje barn i aldersgruppen 12-16-årige har cykelhjelmen på, når de færdes i trafikken. Det er et markant fald, for hos børn mellem 6 og 9 år, cykler næsten 9 ud af 10 med cykelhjelm. 

Samtidig viser tallene, at det blandt børn og unge er de 16-årige, der oftest dør eller kommer alvorligt til skade i trafikken. I årene 2011-2015 er 124 personer i alderen 12-16 år blevet dræbt eller hårdt tilskadekommet i de danske byer. 

De nedslående tal har nu fået Rådet for Sikker Trafik til at starte en ny kampagne, der skal gøre opmærksom på cykelhjelm-problemet, og på en enkelt skole har man i dag taget en usædvanlig metode i brug for at gøre hovedbeklædningen mere populær. 

Alle børn skal bære cykelhjelm i undervisningen

I 8.a på Lyngholmskolen i Farum har man sat fokus på problemet. Her har klasselærer Julie Nosell i dag krævet, at alle bærer cykelhjelm i tre timer af undervisningen. 

- Vores tilgang har været at gå til eleverne med lidt humor. De synes, det er sjovt, og det er en måde, hvor vi kan skabe noget sammenhold. Vi håber, at de allesammen bruger cykelhjelm fra nu af, men de kunne måske også bare bakke op om hinanden og som minimum sige 'fedt, at I gør det', siger Julie Nosell, der underviser i en klasse, hvor kun to ud af 17 elever cykler med hjelm.

Elev: Det er ikke sejt, at bære cykelhjelm

Johannes Lauritzen går i 8.a på Lyngholmskolen, og han er en af dem, der ikke bruger hjelm til og fra skole. Det er blandt andet faren for at virke kikset med cykelhjelm, der afskrækker Johannes fra at få beskyttet hovedet. 

- Ens hår sidder ikke så godt, eller man kan være bange for, hvad ens venner siger, hvis man nu tager cykelhjelmen på. Og man vil jo gerne være ligesom de andre og se godt ud.

Imidlertid lader det til, at Lyngholmskolens forsøg har haft en virkning. 

- Efter at have set, hvad konsekvenserne kan være, når man cykler uden hjelm, vil jeg helt sikkert bruge den mere, og jeg vil ikke kigge ned på nogen, der bruger hjelm, siger Johannes Lauritzen. 

Få fire gode råd til indkøbet af cykelhjelmen her.