Samfund

Norge slukker for radioens FM-bånd om en måned

Kun hver fjerde nordmand er positiv over for at skulle skifte FM ud med DAB fra januar.

Hvis du skal besøge Norge næste år og har tænkt dig at lytte med på norske nyheder og musik i radioen, skal du huske en digital en af slagsen.

Fra 11. januar er det slut med at tune ind på FM-båndet i Norge.

I stedet skal nordmændene og besøgende turister lytte til DAB-radio. Det har et flertal i Stortinget vedtaget onsdag, skriver det norske nyhedsbureau, NTB.

Udskydelse afvist

Politikerne har stemt om at udskyde planen for, hvornår der skal sendes via FM sidste gang. Men forslaget om at rykke tidsfristen længere ud i fremtiden er blevet afvist, og FM-nettet bliver lukket 11. januar som planlagt.

Det er ikke hele FM-båndet, der bliver slukket denne dato. Det vil i stedet ske i etaper. Den første region, hvis indbyggere bliver tvunget til at lytte til DAB-kanaler for at få et radio-fix, er Nordland.

Nogle få lokale radiostationer er undtaget for de nye regler og har fået lov at fortsætte med at sende via FM.

DAB er en digital radio, der sender flere kanaler på samme frekvens. Målet er at få bedre lydkvalitet, flere stationer og mindre støj i forhold til de analoge FM-kanaler.

Mange nordmænd er utilfredse

Nordmændene er ikke begejstrede ved udsigten til at vinke farvel til FM. Ifølge en måling foretaget af Infact for avisen VG er kun hver fjerde nordmand positiv over for radioens overgang fra FM til DAB.

Også i Danmark er planen at udskifte FM med DAB-signalet.

FM-båndet bliver dog først sløjfet, når mindst 50 procent af lytterne hører digital radio. Den oprindelige deadline var i 2019, men det blev droppet.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen sker 26 procent af den danske radiolytning over DAB. Først når dette tal sniger sig over 50 procent, vil politikerne sætte en frist for, hvornår det danske FM-net skal slukkes.