Samfund

Eksperter: Derfor stillede kænguru op til boksekamp - og manden var heldig

Boksekamp mellem en mand og en stor kænguru er vist verden over. Eksperter siger, at manden var heldig med at slippe uskadt.

En australsk dyrepasser er blevet kendt verden over for en helt usædvanlig opførsel overfor en velvoksen kænguru.

Som tv2.dk tidligere har fortalt, stillede dyrepasseren Greig Tonkins op til en decideret boksekamp med en stor kænguruhan og stak den en knytnæve lige på næsen. Boksekampen opstod, fordi kænguruen havde fanget Greig Tonkins’ hund i et kvælertag, og videoen af kampen er gået verden rundt.

20 millioner mennesker har set videoen, og australske dyrevenner kræver Tonkins fyret fra sit job som dyrepasser.

Videoen stammer fra juni, hvor Tonkins var på jagt i den australske ødemark. Undervejs mistede han kontakten til en af sine hunde, der løb omkring jagtselskabets bil. Da han opdagede, at en stor kænguru havde fanget hunden i et halsgreb, sprang han selv ud af bilen og tog kampen op med kænguruen. Imens filmede hans kammerat optrinnet fra bilen.

Et enkelt slag mod kænguruens næse var nok til at den mistede modet og valgte at flygte, mens Tonkins fik sine hunde tilbage til bilen.

Følte sig truet

Kænguruens helt usædvanlige opførsel undrer eksperter.

TV 2 besøgte i dag Odense Zoo for at høre deres vurdering, og her er assisterende kurator Betina Venshøj overrasket:

-Et eller andet sted så virker det jo helt unaturligt. Det er ikke dyr, der som sådan går til angreb. Det gør de kun, hvis de føler sig meget truet, siger hun.

Manden brød "de uskrevne regler" for en kamp mellem to voksne kænguruer

Mark Eldridge, australsk kænguruekspert

Og hun tror netop følelsen af at være truet er forklaringen på, at kænguruen stiller op til ”boksekamp”:

-Sådan som ejeren stiller sig op med sine arme og hele sin kropsholdning, så virker han jo også enorm truende, så der er jo ikke noget at sige til at den reagerer, siger hun.

Den er meget forvirret

Det samme siger en australsk kænguru-ekspert, der både er forbavset over kænguruens opførsel overfor hunden og overfor manden.

- Normalt vil en kænguru opfatte en hund som et rovdyr og flygte. Men i dette tilfælde har hunden måske overrasket kænguruen og er kommet for tæt på. Og så har kænguruen valgt at kæmpe, og har altså fået hunden i et armgreb. Det ser ikke ud til, at kænguruen har bidt hunden. Jeg tror den har været temmelig forvirret. Måske har den bare fået hold om hunden, og så har den ikkevidst, hvad den så skulle gøre. For normalt ville den sparke med benene, hvis den kom i kamp, siger doktor Mark Eldridge fra Australian Museum ifølge avisen Sydney Telegraph.

Han siger, at dyrepasseren Greig Tonkins var heldig med at slippe uskadt fra boksekampen, for kænguruen er stærk og kunne have sparket ham voldsomt.

Ser hinanden an

Kænguru-ekspertens teori er, at Tonkins har overrasket den ved at bryde ”de uskrevne regler” for en kænguru-kamp mellem to voksne hanner.

-Før kænguruer begynder at slås, ser de normalt hinanden an, og kun, hvis der ikke er nogen af dem, der bøjer af, så udvikler det sig til kamp. Jeg tror kænguruen stadigvæk var i gang med at se sin modstander an, da slaget kom. Det fik den til at opgive kampen, før den var kommet i gang, siger Mark Eldridge fra Australian Museum.

Vores dyr er fredelige

Herhjemme siger Betina Venshøj fra Odense Zoo, at den slags opførsel aldrig ville forekomme der:

-Vores dyr er fredelige dyr. Det er jo også en anden adfærd i naturen, hvor de er presset. Men det er kun hvis de bliver truet de laver sådan en adfærd, siger hun.

Den dyrepark, hvor Greig Tonkins arbejder, har udsendt en erklæring, hvor man bakker ham – så nogenlunde – op. Dyreparken skriver, at han vil fortsætte som en skattet medarbejder i parken, men at man ”vil arbejde med hans opførsel i forhold til episoden”.