Samfund

TV 2 på plejehjem i nat: Fire mand skal passe på 150 ældre

Efter kritikken af de ældres forhold på flere af landets plejehjem tog TV 2 på nattevagt med en SOSU-assistent på Plejecenter Sølund på Nørrebro.

TV 2 har den seneste uges tid sat fokus på de kritisable forhold på flere af landets plejehjem. Kritikken har blandt andet gået på, at de pressede plejere ikke har tid til at tage sig ordentligt af de ældre beboere. 

Derfor valgte TV 2 i nat at følge SOSU-assistenten Bo Bjarne Thomsen på hans vagt.

Natten er kun lige gået i gang på Plejecenter Sølund på Nørrebro.

- Vi har seks etager, og jeg kan se, at jeg mangler en beboer. Jeg skal finde ud af hvorfor - om vedkommende er forsinket eller, hvad der sker, fortæller Bo Bjarne Thomsen.

- Ja, og den ringer oppe på 5. sal også. Det kan være et tegn på, at der er mere end en, der kalder.

På Plejecenter Søholm skal fire nattevagter passe godt 150 beboere.

- Så er der også kald, hvor folk har brug hjælp til at komme på WC - nogen, der måske er faldet eller folk, der skal i seng, og de kalder også, forklarer Bo Bjarne Thomsen.

Langt fra alle kald kan behandles med det samme.

- Nu har jeg været inde og tjekke, at borgeren er i forsvarlig tilstand, indtil jeg kommer tilbage, fortæller Bo Bjarne Thomsen.

Hver især skal de fire plejere se efter cirka 38 beboere - flere af dem svært demente. Et godt stykke over en undersøgelse fra Sundhedsministeriet tidligere i år, der konkluderede, at der var cirka 24 beboere pr. nattevagt.

- Vi har cirka 50 procent flere pr. medarbejder. Der er jo en risiko for, at der er flere, der bliver syge samtidigt. Det her er mennesker, der er i den allersidste del af deres liv, så er de meget plejekrævende – når vi så kun er én medarbejder til 38, så skal der ikke særlig meget til, at vi bliver presset, lyder det fra Bo Bjarne Thomsen.

Nattevagterne går runder tre gange om natten ud over de pludselige kald de får – og de faste behandlinger, som for eksempel sondemad, som de skal foretage.

- Der bor cirka 12 mennesker på den her side, og de otte af dem skal have tilsyn her kl 3, siger Bo Bjarne Thomsen og peger ned ad gangen.

Fyldt ble må vente

Ikke alle ældre har behov - andre kræver to mands hjælp.

- Det er noget wc-behov, der er brug for, lyder det fra Bo Bjarne Thomsen.

Så en fyldt ble får lov at vente.

- Men vedkommende sover, så mens min kollega arbejder, så går jeg op og tager et kald, for der er et kald oppe på 2. etage, og så må jeg komme tilbage igen, fortæller han til TV 2.

Natten går stærkt.

- Og nu er klokken så 4.30 om morgenen, så kan man godt blive en lille smule træt… Men, så skal der skrives lidt, og dokumenteres.

Næste hold briefes, inden Bo Bjarne Thomsen går hjem:

- Ja, morgenrapporten. Vi havde fire indlagte, tror jeg, i går aftes – og en der kom retur.

En nattevagt, der gør sit bedste.

- Det har været svært i starten af vagten. Der tror jeg ikke, der var nogen, der rigtig fik sat sig ind i helt, hvad der var for nogle opgaver, der var, fordi der først begyndte at komme ro på efter kl. 1.30, tror jeg.

Havde det nogle konsekvenser for beboerne?

- Det ved jeg ikke, for jeg har ikke fundet nogen, der umiddelbart er kommet til skade. Men om folk har ventet eller om de har oplevet gener, det er svært for mig at give et bud på, siger Bo Bjarne Thomsen inden han sætter kursen hjemad.