Gulerod til kontanthjælpsmodtagere: Vælg selv hvor og hvor meget du vil arbejde

Torben Kastholm er en af de kontanthjælpsmodtagere, der er blevet lokket tilbage i arbejde med en gulerod.

Det lyder næsten for godt til at være sandt:

Da kontanthjælpsmodtageren Torben Kastbjerg skulle i arbejde, fik han selv lov til at bestemme, hvor han ville arbejde.

Han fik også selv lov til at vælge, hvor mange timer han ville arbejde.

Og de penge han tjente, blev ikke modregnet i hans kontanthjælp.

- Det kunne mærkes, siger han selv om de 3000 kroner ekstra om måneden.

I fast arbejde

Det rundhåndede tilbud til Torben Kastbjerg har svaret sig. I dag har han fast fuldtidsarbejde som lagermedarbejder og klarer sig selv.

Efter seks år med depressioner og på kontanthjælp, var han ellers havnet så langt væk fra arbejdsmarkedet, at selv hans hjemkommune – Vejle – havde svært ved at tro på, at han kunne vende tilbage.

Jeg har fået en hverdag. Bedre kan det vel ikke siges.

Torben Kastbjerg, lagermedarbejder, Vejle

Hans held var, at Vejle kommune – sammen med 13 andre kommuner – for to år siden kom med i projektet ”Dag til Dag”, der hjælper kontanthjælpsmodtagere i arbejde så blidt som muligt.

”Med gulerod, ikke med pisk”, som de selv formulerer det, for at understrege modsætningen til indsatser, hvor myndighederne bruger tvang for at få folk i arbejde.

Tre timer om ugen

I Torben Kastbjergs tilfælde valgte han at starte med tre timers arbejde om ugen som lagermedarbejder hos Universal Transport & Flytteforretning.

Jeg har penge til alt muligt. Det er helt vanvittigt efter seks år på kontanthjælp

Torben Kastbjerg, lagermedarbejder, Vejle

Langsomt trappede han så op, fik flere og flere timer og tjente flere penge, så han i dag er ansat i et almindeligt fuldtidsjob på lageret.

- Jeg har penge til alt muligt. Det er helt vanvittigt efter seks år på kontanthjælp. Det er da topmotiverende. Det er gulerodseffekten. Lønnen gjorde jo på de dårlige dage, at man kæmpede. Det med at tjene mine egen penge er lækkert.

- Jeg har fået en hverdag. Bedre kan det vel ikke siges. Jeg har fået et almindeligt liv igen, og det havde jeg ikke lige forestillet mig for fem-seks år siden, at jeg skulle have, konkluderer han.

"Vi får meget ud af det"

Metoden, der har virket for Torben Kastbjerg, har også vist sig at virke for andre. I Vejle kommune er det lykkedes at få 35 ud af 150 såkaldt ”ikke-jobparate” kontanthjælpsmodtagere i fast fuldtidsjob til glæde for alle parter.

Også for Torbens Kastbjergs arbejdsgiver, Universal Transport & Flytteforretning. Her var det lagerchef Erik Bergholm, der i starten brugte lidt ekstra tid på at få Torben Kastbjerg i gang:

- Der er masser af virksomheder, der mangler arbejdskraft. På denne måde kan man bygge folk op til det, man gerne vil have dem til. Jeg synes vi har et ansvar, og vi får meget ud af det, siger Erik Bergholm.

Man skal selv tro på det

Resultaterne fra Vejle og de andre kommuner i projektet har vakt opsigt blandt eksperter:

- Det er en meget stor succes. Det viser, at det faktisk godt kan lade sig gøre i nogle situationer, siger professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

Han er overbevist om, at succesen skyldes elementet af frivillighed i projektet.

- Man siger til den enkelte: ”Tror du på det kan lykkes?” Og hvis man tror på det kan lykkes, så er sandsynligheden for at det også lykkes meget større. Mange vil frygteligt gerne ud på arbejdsmarkedet, men det skal være noget, de kan finde ud af. Noget, der har en sandsynlighed for at lykkedes for dem ude på arbejdsmarkedet, siger Bent Greve.