Samfund

Danmark ligger historisk højt i ny PISA-undersøgelse

Danske skolelever har klaret sig bedre i den seneste Pisa-undersøgelse end tidligere. 

De danske skoleelever er blevet fagligt dygtigere de seneste tre år. 

Det viser den store, internationale Pisa-undersøgelse, der blev foretaget i 2015, og som er blevet offentliggjort tirsdag.

Danmark ligger for første gang over gennemsnittet blandt OECD-landene i både matematik, læsning og naturfag.

Mere præcist er Danmark nummer 7 i matematik, nummer 15 i naturfag og nummer 15 i læsning.

 Den største fremgang er sket inden for faget matematik. Her lå den gennemsnitlige danske score på 500 for tre år siden, mens scoren denne gang ligger 11 point højere.

I naturfag og læsning er forbedringerne marginale, idet den gennemsnitlige score er steget med fire point til henholdsvis 502 og 500. 

- Det er virkelig godt arbejde af især matematiklærerne, som har formået at løfte eleverne markant, siger undervisningsminister Merete Riisager i en kommentar til undersøgelsen.

 Hun understreger dog, at undersøgelsen ikke kan sige noget om effekterne af folkeskolereformen, ligesom Pisa kun er et af mange redskaber til at måle tilstanden på de danske skoler.

 Pisa-undersøgelsen blev foretaget første gang i 2000 og er siden blevet gentaget hvert tredje år.

 Et repræsentativt udsnit af elever i 15-16 års alderen testes i de tre fagområder i 72 lande på en måde, så det er muligt at konstatere frem- og tilbagegang for det enkelte land hen over årene. I Danmark har 7161 unge fra 331 skoler deltaget i Pisa-undersøgelsen for 2015.