Samfund

18-årige Hussain: Drenge skal selv beslutte at blive omskåret

Danske læger vil først omskære drenge, når de er blevet 18 år. Både danske muslimer og jøder er imod en stramning.

Hussain Ali er 18 år. Han mener selv, at han dermed nu er blevet gammel nok til at afgøre, om han skal omskæres.

Men det blev han faktisk allerede som lille. Ligesom mange andre muslimske og jødiske drengebørn i Danmark blev han omskåret efter sine forældres beslutning.

Han bebrejder ikke sine forældre noget i den anledning. Men han mener principielt, at han selv burde have lov til at træffe den beslutning.

- Kroppen er ens egen ejendom. Det kunne sammenlignes med at få skåret en finger af.  Jeg er ikke imod omskæringer. Overhovedet ikke.  Jeg mener bare, at det er noget, barnet selv skal afgøre, siger Hussain Ali.

548 læger har skrevet under

Dermed er han enig med en stor gruppe danske læger, der er imod omskæring af drengebørn. 548 læger har skrevet under på, at barnet selv skal bestemme, og Lægeforeningen har opdatering sin holdning til omskæring, som mellem 1000 og 2000 danske drenge bliver udsat for hvert år.

Kroppen er ens egen ejendom. Det kunne sammenlignes med at få skåret en finger af.

Hussain Ali, 18-årig muslim

- Det her er et permanent mærkning af barnet. Det er også et indgreb, der har konsekvenser for sexlivet og identiteten og er helt umulig at omgøre senere i livet, siger speciallæge Morten Staberg fra Lægeforeningen.

Ingen sundhedsproblemer

Danske muslimer og jøder er uenige med Lægeforeningen, og mener uden problemer, at omskæringer kan foretages af danske læger. Hverken muslimer og jøder mener der er sundhedsmæssige risici ved indgrebet, som de opfatter som en integreret del af deres religion.

- Når vi gør det som forældre og omskærer vores børn, så følger vi vores tro og synes også, det er sundhedsmæssigt godt nok, siger imam Kassem Rachid.

- Mit udgangspunkt er, at det ikke er farligt, og at det ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko, siger formanden for Det Jødiske Samfund Dan Asmussen Rosenberg.

Men de danske læger siger modsat, at der faktisk er mange, der oplever komplikationer ved at blive omskåret.

- Der er altså også mange, som har problemer med det, og som har følger efter omskæringer, siger speciallæge Morten Staberg.