Samfund

Sådan udregner du din promille - og så langsomt forbrænder du alkohol

Selvom du tror, du har sovet branderten ud, kan din promille stadig være for høj til, at du må køre bil.

Hvis du skal ud at buldre det meste af natten med vin og øl og drinks, hvornår kan du så køre bil igen - uden at være påvirket af alkohol?

Tidligst næste eftermiddag.

Sådan lyder anbefalingen fra Rådet for Sikker Trafik.

Men hvis du vil vide mere om, hvordan alkoholen påvirker dig, og hvor længe du er om at forbrænde alkoholen, så kan du læse mere her.

Lad os starte med et eksempel fra Regionernes ANT-kursus (alkohol, narko og trafik, red.).

Så lang tid tager det at forbrænde en genstand

  • 50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 min.
  • 60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer.
  • 70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 min.
  • 80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 min.
  • 90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 min.
  • 100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 min.

Kilde: Regionernes ANT-kursus

Jens drikker 14 genstande

Jens er til familiefest. Den starter klokken 19 og slutter for Jens’ vedkommende klokken 03.

Beregn din promille

Testen bør ikke bruges til at vurdere, hvornår du igen kan køre i bil, da den er baseret på gennemsnitsvariabler fra sundhed.dk og ikke alle forbrænder alkohol i samme hastighed.

Testen tager desuden ikke højde for fysisk aktivitet i forbindelse med alkoholindtaget. Tag derfor bus, tog eller taxa i stedet, hvis du er i tvivl. Også dagen derpå. Husk, at du stadig kan blive straffet for promillekørsel, hvis du kører usikkert - også selvom du er under 0,5.

I løbet af aftenen får Jens en velkomstdrink, to glas hvidvin til forret, tre glas rødvin til hovedret, et glas dessertvin, en skarp til kaffen og derefter seks øl.

I alt drikker han 14 genstande.

Næste morgen klokken otte er Jens' promille cirka 0,93. Så hvis han tager bilen til bageren efter morgenbrød, vil det være spirituskørsel.

Sådan beregner du din promille her og nu

For at finde ud af, hvor høj din egen promille er, skal du tælle, hvor mange genstande du har drukket og plotte tallet ind i regnestykket herunder:

For kvinder: 12 gange antal genstande divideret med (0,55 gange din vægt i kg) = promille.

For mænd: 12 gange antal genstande divideret med (0,68 gange din vægt i kg) = promille.

Du må ikke køre bil, hvis din promille er over 0,5.

I faktaboksen i artiklen kan du se, hvor lang tid du er om at forbrænde en genstand.

Så mange genstande har du drukket

Som tommelfingerregel svarer en almindelig pilsnerøl (33 cl) til en genstand. Det samme gør et glas vin (12 cl), et glas hedvin (8 cl) og et glas spiritus (4 cl).

Har du drukket stærkere øl, en hel flaske vin eller måske en halv flaske snaps, kan du udregne antallet af genstande i flasken med regnestykket herunder:

Antal cl gange alkoholprocent divideret med (100 x 1,5) = antal genstande.

Hvornår må du så køre bil

Når du har talt, hvor mange genstande du har drukket, og har regnet din promille ud, er det bare at vente på, at din krop gør resten af arbejdet med at forbrænde alkoholen.

Forbrændingen begynder først for alvor cirka 45 minutter efter, at du er startet med at drikke alkohol. Efter du har drukket din sidste genstand, vil din promille være stigende i 30-90 minutter.

Så hvis du tømmer glasset og sætter dig ud i bilen med en promille lige under den tilladte grænse, kan du alligevel blive snuppet for spirituskørsel.

Hvor hurtigt du forbrænder alkoholen, er forskelligt fra person til person. Men i gennemsnit forbrænder man cirka 0,15 promille per time.

Motion hjælper ikke

Her spiller din vægt ind. Vejer du 50 kg, så tager det fra 1 time og 36 minutter til 2 timer og 24 minutter at forbrænde én genstand. Vejer du derimod 80 kg, tager det mellem 1 time og halvanden time at forbrænde en genstand. Se hele tabellen i faktaboksen til venstre.

Vores eksempel, Jens, vejer 80 kg. Cirka 45 minutter efter han får sin velkomstdrink, begynder forbrændingen. Derefter forbrænder Jens cirka en genstand for hver time og 15 minutter, der går.

Klokken otte næste morgen er der gået 12,25 timer, siden Jens’ krop begyndte at forbrænde alkoholen. Han har nu forbrændt 9,8 genstande - men han har stadig 4,2 genstande i blodet, hvilket svarer til en promille på cirka 0,93.

Og lad os så slutte af med at slå fast: Kaffe og motion hjælper ikke på forbrændingen.

Claus mistede sin datter til bagstiv bilist

TV 2 har tidligere i dag skrevet om Claus Viftrup, der for tre et halvt år siden mistede sin 17-årige datter Camilla i en tragisk ulykke. Hun var Claus Viftrups ældste datter, og ulykken skete kort inden Camillas 18-årsfødselsdag.

- Det var en spritbilist, der faldt i søvn og kørte ud i rabatten, hvor han rammer min datter, så hun ryger op over bilen, og veninden bliver ramt på siden og ryger ind på marken. Og Camilla hun, ja, hun knækker så nakken, siger Claus Viftrup fra Auning til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Her uddyber Claus Viftrup, hvorfor han ønsker at skabe opmærksomhed på problemet.

Kilder: Regionernes ANT-kursus, sundhed.dk, Rådet for Sikker Trafik.