Samfund

Gymnasium strammer reglerne: Ingen druk til gymnasiefesten

Rungsted Gymnasium indfører alkoholfri introture og strammere alkoholpolitik på studieture.

Rungsted Gymnasium har strammet reglerne for elevernes alkoholindtag, og det indebærer, at der ingen adgang er til gymnasiefesterne for tydeligt berusede unge, alkoholfri introture og en strammere alkoholpolitik på studierejser. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I 2014 afslørede en landsdækkende ungdomsprofil udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, at de unge på Rungsted Gymnasium drikker særdeles meget. Ifølge undersøgelsen drikker 63 procent af pigerne på gymnasiet alkohol hver eller næsten hver weekend, mens det gør sig gældende for 68 procent af drengene. På landsplan er det derimod 'kun' henholdsvis 43 og 51 procent.

- Vi har gjort en række ting, for vi synes ikke bare, vi kan sidde de tal overhørig, selvom vi i høj grad også mener, det er forældrenes ansvar, siger Mogens Hansen, der er rektor på Rungsted Gymnasium, til Frederiksborg Amts Avis.

Rektor: Stramning virker

Ifølge rektoren har de strammere regler haft en virkning, selvom han også påpeger, at udfordringen i høj grad ligger i de unges alkoholvaner i fritidslivet.

- Jeg fornemmer, at der er færre, der kommer meget berusede til vores fester. De er godt klar over, at de kan risikere ikke at komme ind, og det har haft en effekt, siger Mogens Hansen, som også opfordrer til, at de nordsjællandske rektorer er fælles om at angribe alkoholkulturen.

I internationale sammenhænge slår danske unge stadig drukrekorder.

- Den nyeste espad-rapport fra 2015 viser, at danske unges forbrug er i en liga helt for sig selv. Når det gælder fuldskab og beruselse, har vi en kultur, som er helt afvigende fra den, der i øvrigt er i Europa, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm, der mener, at de unges alkoholvaner kan ændres.

- Det er slet ikke uladsiggørligt at påvirke alkoholkulturen med en klar og tydelig alkoholpolitik. Undersøgelser har tidligere dokumenteret, at alkoholvaner og normer smitter, og derfor skal man vide, at ens eget forbrug som forældre aflæses, og at det hjælper at fastslå normer, der de-normaliserer den drukkultur, som de unge har, siger Kit Broholm til Frederiksborg Amts Avis.

Elever drikker stadig

Spørger man eleverne på Rungsted Gymnasium, har den stramme alkoholpolitik ikke fået de unge til at drikke mindre. 

- Jeg synes, det er det samme, siger 2.g'eren Simone Francati om elevernes drukvaner. 

Hun bakkes op af Naila Bech, som ligeledes går i 2.g. Der bliver dog drukket mindre på skolen, fordi priserne på alkohol er steget, siger hun 

- Vi drikker ikke rigtig indenfor gymnasiets grænser, men vi drikker udenfor, siger hun. 

Rektor Mogens Hansen kan godt nikke genkendende til, at de unge stadig drikker. Han peger dog på, at initiativet alene ikke kan løse problemet. 

- Problemet er ikke løst. Absolut ikke. Men vi kan skubbe eleverne i en rigtig retning, mener han.