Samfund

Læge råber vagt i gevær: Langt flere får konstateret gonorré

Udviklingen er meget bekymrende, siger læge på klinik for kønsgydomme.

På mange af Danmarks klinikker for kønssygdomme arbejdes der i disse dage på højtryk. Klinikkerne er nemlig ved at drukne i patienter med kønssygdommen gonorré, som kan gøre kvinder sterile, hvis den ikke opdages og behandles i tide, skriver metroxpress

Både Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, Gentofte Hospital, Region Syddanmark og Aarhus bekræfter den massive stigning. 

På landsplan er gonorréen vokset eksplosivt fra 689 smittede i 2012 til 2.788 registrerede tilfælde i 2015.

 - Det her er meget bekymrende. Vi er spændt til bristepunktet på kønssygdomklinikken. Ud over at det beslaglægger vores ressourcer, udgør disse sygdomme en reel helbredstrussel for patienterne, siger Uffe Koppelhus, der er specialeansvarlig læge på klinikken for kønssygdomme i Aarhus og fortsætter: 

- Antallet af nye tilfælde af gonorré har nået et omfang, hvor vi som behandlings-ansvarlige må råbe vagt i gevær. 

Stigning på 100 procent

Han fortæller, at bare på hans egen klinik er smittetilfældene med gonorré alene det seneste år steget med mere end 100 procent. 

Årsagen til de mange smittetilfælde er blandt andet, at der procentvis er flere kvinder, der bliver smittet med gonorré. 

- Kvinder er i højere grad asymptomatiske og kan derfor gå med infektionen uden gener. Når bakterien er spredt til kvinder, som det er tilfældet nu, udgør kvinder som ikke lader sig teste, og som måske har mange ubeskyttede kontakter, et ‘reservoir’, som holder epidemien ved lige. Vi oplever tit, at kvinder først kommer til test og behandling, når en partner har fået symptomer og har ladet sig teste, siger Uffe Koppelhus.