Samfund

Gerda var døende, indtil hun skiftede plejehjem: Nu beklager kommune

Formanden for Ældreudvalget i Nyborg Kommune mente, at 87-årigs datter stillede "fuldstændig vanvittige krav" til ældreplejen. Nu trækker han i land.

Sidste år fandt Lis Fisker Knudsen gentagne gange sin mor liggende med våd ble og afføring op ad ryggen, når hun besøgte hende på Tårnparken Plejecenter i Nyborg.

Hendes mor, 87-årige Gerda Møller, var erklæret terminal, og Lis Fisker Knudsen følte sig nødsaget til at overtage en del af plejen af sin døende mor, hvis hun skulle have en værdig afsked.

Derfor klagede hun. Først til plejehjemsledelsen, og derefter til kommunens ældreudvalg, som afviste hendes klage blankt:

- Vi har den her debat i forhold til nogle pårørende, der engang imellem stiller nogle fuldstændigt vanvittige krav. Det her med, at de kommer med meldinger på, at hun ikke bliver behandlet ordentligt, som hun påpeger, det er ikke korrekt, sagde Carsten Kudsk (DF), der er formand for Ældreudvalget i Nyborg Kommune, til TV 2 for et år siden.

Gerda Møller var døende - men kom tilbage

Men nu har han skiftet holdning.

- Hun (Lis Fisker Knudsen, red.) havde fuldstændig ret. Jeg begik den fejl, at jeg kun så det fra én side. Jeg skulle have lyttet til begge, siger Carsten Kudsk.

Udmeldingen kommer, efter at TV 2 har besøgt Gerda Møller og Lis Fisker Knudsen igen.

For i dag - et år efter - lever Gerda Møller stadig.

Allerede 21 dage efter, at den 87-årige kvinde skiftede plejehjem, sad hun op i sin kørestol for første gang i over et år.

I dag kan hun igen tale, og hun fortæller smilende til TV 2' reporter, at hun har det godt.

Udvalgsformand: Det var uværdigt

Udvalgsformanden Carsten Kudsk beklager.

Dengang sagde du, at kommunen havde nogle emsige pårørende, der stillede nogle vanvittige krav. Mener du stadig det?

- Nej, det gør jeg absolut ikke. Og det er også derfor, at vi har opnormeret i forhold til personale og værdighedspenge.

Er man nødt til at have en stærk pårørende eller bare et rigtig godt helbred for at være på et af dine plejecentre?

- Sådan skal det ikke være. Og det er også derfor, jeg er rigtig glad for, at vi nu får en pårørendepolitik, hvor de pårørende bliver sat i fokus

Hvordan er man stillet som beboer, hvis man ikke har en stærk pårørende?

- Uanset, hvor stærk en pårørende, du har, så skal folk have de samme rettigheder og de samme muligheder.

TV 2 har vist Carsten Kudsk to billeder af Gerda Møller. Ét fra dengang hun boede på plejecentret i Nyborg, og ét fra i dag.

Sådan så hun ud dengang. Det her er et billede af hende i dag. Hvad tænker du om det?

- Jamen, jeg tænker, det er en fantastisk ting at få lov til at se - det er jo en hel, hel stor forandring, der er sket.

Men bliver du ikke også lidt pinligt berørt?

- Jo, fordi jeg bliver sådan lidt... Det ærgrer mig, at man ikke tog den her ordentlige dialog og satte sig sammen med den pårørerende og fik løst den her ting. Fordi det her viser jo, at hvis vi lytter til de pårørende, og vi får en ordentlig dialog i gang, så får du sådan et fremragende eksempel.

Hvad, tror du, var sket, hvis Lis Fisker Knudsen ikke havde holdt fast?

- På et tidspunkt, tror jeg, at det var blevet opdaget, og der var nogen, der havde grebet ind. Men det var nok kommet lidt senere.

Er det værdigt?

- Nej! Det er ikke værdigt. Og det er ikke i orden, og det må bare ikke ske, siger udvalgsformanden.

Lis Fisker Knudsen har i dag lagt sag an mod plejecentret i Styrelsen for Patientsikkerhed. Den sag er endnu ikke afsluttet.