Samfund

Myndighederne advarer: Influenzaen bliver ekstra farlig i år - og den rammer snart

Den type af influenza, der ser ud til at blive den dominerende i år, går som regel hårdt ud over de ældre og kan koste mange livet.

Ældre borgere er altid en af de mest udsatte grupper, når influenzaen rammer. Og det kan i særligt høj grad til at gøre sig gældende i år.

Det bliver nemlig typen influenza A H3N2, der kommer til at dominere i år.

- Den er kendetegnet ved at gå særligt hårdt ud over de ældre. Når vi har sådan en sæson, vil man se flere indlæggelser blandt de ældre og formentlig større dødelighed, fortæller Tyra Grove Krause, der er overlæge på Statens Serum Institut.

Sæsonen kan starte tidligt

Over hele Europa er det allerede nu tydeligt, at det bliver H3N2, der kommer til at dominere influenzasæsonen. Derfor er det særligt vigtigt end sædvanligt for de ældre at blive vaccineret mod influenza.

Men der er måske ikke meget tid tilbage til at få det gjort.

- Det ser ud til, at sæsonen kan starte tidligere i år, end den plejer, fortæller Tyra Grove Krause.

Lille stigning betyder fortsat stigning

I løbet af den seneste uge er der nemlig set en stigning i antallet af påviste influenzatilfælde. Og selvom tallene stadig er lave - 19 tilfælde i sidste uge - så betyder bare en lille stigning, at influenzaen er på vej.

- Jeg forestiller mig, at antallet af påviste influenzatilfælde kommer til at stige over de næste uger. Det er stadig alt for tidligt at sige, hvornår det for alvor vil ramme. Men de foreløbige tal indikerer, at det kan blive før jul i år, siger Tyra Grove Krause.

Den seneste influenzasæson startede ret sent. Her begyndte tallene for alvor at stige midt i januar i år og toppede omkring uge 9, altså omkring første marts. Men i sæsonen 2012/13 steg tallene eksplosivt lige omkring jul. Det viser SSI's overvågningsstatistikker.