Samfund

Diane blev mor for 19 dage siden - turde ikke føde på hospitalet

Diane valgte at føde hjemme for at undgå utrygheden på de pressede fødegange. Privatfoto

Førstegangsfødende Diane Soa valgte at føde hjemme. Hun var ikke tryg ved den behandling fødende får på de overbelagte fødegange.

26-årige Diane Soa fra Frederiksberg blev for 19 dage siden mor til en lille dreng. Hun valgte at føde hjemme – både fordi hun havde lyst, men også fordi hun var utryg ved at skulle føde på sygehuset.

- Over sommeren hørte jeg flere historier om, at fødegangene var presset helt i bund. At der ikke var plads, og at jordemødrene havde så travlt, at det ofte blev stresset og direkte ubehageligt for den fødende. Det ønskede jeg ikke at udsætte mig selv eller mit nyfødte barn for, siger Diane Soa til TV 2.

Netop for lidt tid til de fødende og vedvarende besparelser har i dag fået chefen for Rigshospitalets fødeafdeling til at sige sit job op.

Morten Hedegaard beskriver en hverdag, hvor personalet ofte må forlade en kvinde, der lige har født - for at komme videre til den næste. Travlheden blev for meget for ham - og ansvaret for både personalet og de fødende gjorde, at han havde svært ved at sove om natten.

- Dybt forkasteligt

Den travlhed og uro ville førstegangsfødende Diane Soa for alt i verden undgå.

- For mig var det meget vigtigt, at det blev en god og naturlig oplevelse at føde. I forbindelse med fødselsforberedelserne hørte jeg, at den overstimulerende medicin på fødegangene ofte bliver brugt til at speede fødslen op, så de ikke skal bruge så lang tid på hver enkelt patient. Det er dybt forkasteligt, at det skal være sådan, når det handler om noget så vigtigt og stort som at bringe et nyt liv til verden, lyder det fra Diane Soa.

Derfor besluttede Diane Soa og kæresten, at fødslen skulle foregå hjemme – i trygge rammer – og med en jordemoder, som var med fra start til slut.

- Det var en super god oplevelse. Fødslen tog tre timer og forløb helt efter planen. Jeg havde en garvet jordemoder, som vidste lige præcis, hvad der skulle til hvornår. Og så var hun på mig hele vejen. Det gav den ro og tryghed, som jeg havde håbet på, fortæller Diane Soa.

Håber flere vælger hjemmefødsel

Hun vælger at se det positive i, at chefen for Rigshospitalets fødeafdeling har sagt sit job op i frustration:

- Jeg synes det er rigtig vigtigt, at der bliver trukket hårdt i håndbremsen, så det ikke går ud over personale og måske også de fødende. Nu er der sendt et signal til de ansvarlige, der ikke er til at overse.

- Og så kan man håbe, at det vil få flere kvinder til at vælge hjemmefødsel. Jeg tænker, at det her kan være med til få de fødende til at tage et ansvar for deres fødsel, så det ikke bliver en ubehagelig oplevelse på en stresset fødegang, siger Diane Soa.