Samfund

Regeringen flytter 17-årige asylansøgere ud af børnecentre

Uledsagede, mindreårige asylansøgere på 17 år skal ikke længere bo i børnecentre. Det møder kritik.

Selv om de er mindreårige, skal 17-årige, uledsagede asylansøgere ikke længere bo i såkaldte børnecentre. En del af beslutningen er baseret på "rentabilitet".

Børnecentre er centre for uledsagede, mindreårige asylansøgere, der har behov for særlige kompetencer hos de ansatte.

- Det afgørende argument for lukning af asylcentre er centrenes størrelse, rentabilitet og samspil med andre centre, skriver Udlændingestyrelsen.

Skal bo sammen med voksne

Udlændingestyrelsen oplyser, at der i alt er omkring 700 mindreårige, uledsagede asylansøgere på landets børnecentre, og at 220 af dem er 17 år.

De vil nu blive flyttet til opholdscentre sammen med voksne asylansøgere. Samtidig bliver fire børnecentre lukket.

- Det er en rigtig dårlig måde at spare penge på. De børn, det handler om, kommer med en helt særligt bagage. De skal netop være på et børnecenter, fordi de er børn. Og det er de, til de er 18, siger national chef for Red Barnet Kirsten Lund Larsen om beslutningen.

- Det er en sårbar alder

Hun understreger, at så længe man er under 18, så er man ifølge dansk lov og internationale konventioner mindreårig.

- Det er en sårbar alder, og vi ved, at man har rigtigt meget brug for støtte i den alder. Man er på ingen måder færdig og klar som voksen, bare fordi man er blevet 17. Vi har jo netop børnecentre, fordi der er behov for en særlig faglighed hos personalet for at forstå, hvordan børn reagerer på traumer og kriser. Samtidig er der et element af at beskytte dem mod nye overgreb. De har behov for et miljø, hvor der bliver passet på dem. Også dem på 17, siger Kirsten Lund Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, Venstres integrationsordfører Marcus Knuth eller Udlændingestyrelsen.