Plejehjemsbeboer gennemblødt af tis: Jeg opdager det ikke, før det er for sent
78-årige Hans Schuster er beboer på Skovvænget Plejecenter i Bjerringbro. Han mener, at plejen er langt fra værdig.
Slipset sidder, som det skal. Et lysende blåt brillestel indrammer et par spillende øjne. Den burberryternede sixpence sidder godt ned i panden. Og i det hele taget er Hans Schuster en mand, der insisterer på at være soigneret og ordentligt klædt på.
Men den 78-årige tidligere maskinmester er også en mand, der efter flere blodpropper i hjernen er afhængig af hjælp på plejecentret Skovvænget i Bjerringbro. Blandt andet til at komme på toilettet og få skiftet ble. Som han konstaterer:
- Det kan jo ikke være anderledes.
- Jeg bliver sgu da ked af det
Og det er egentligt også den samme holdning, Hans Schuster giver udtryk for, når talen falder på de adskillige gange, han er gået rundt med gennemblødte bukser – fordi bleen ikke er blevet skiftet i tide.
- Ja, jeg bliver sgu da ked af det. Men du kan jo ikke gøre noget ved det jo. Jeg opdager det jo ikke før, det er for sent, siger han hovedrystende.
En resignation, som hans datter, Pia Petersen, forstår – men nægter at ligge under for. Sammen med Hans Schusters kæreste har hun klaget over forholdene adskillige gange. De mener, at der mangler personale.
Æblejuice med mugpletter
Familien oplever, at der ofte ikke er tid til at hjælpe Hans Schuster med at spise, når han har brug for det. At hans tænder er blevet børstet så mangelfuldt, at gummerne er blevet betændte. At de kan finde æblejuice med mugpletter på stuen. At blødende neglerødder på tæerne ikke bliver opdaget. Og at de gang på gang har fundet den 78-årige plejehjemsbeboer med gennemvædet ble og vådt tøj.
- Når man ikke kan mærke det, men godt ved, at det ikke er socialt acceptabelt at se sådan ud, så bliver det rigtigt fornedrende. Jeg synes, det er så grusomt, og jeg bliver rigtigt ked af det. Og jeg bliver vred, fastslår Pia Petersen.
Intelligent ble
Hun har nu holdt adskillige møder med både plejehjemsledelsen og Viborg Kommune. Fra deres side har en af løsningerne på de våde bleer været at udstyre Hans Schuster med en intelligent ble.
Viser det dig ikke, at plejehjemmet så gør noget for at løse problemet?
- Jamen, hvad hjælper en intelligent ble, der kan fortælle, at den trænger til at blive skiftet, hvis der ikke er nogen hænder til at skifte den? For det er jo der, vi er nu, lyder det fra Pia Petersen.
En times ventetid på toilettet
På Plejecentret Skovvænget er det ikke kun Hans Schuster, der kan fortælle om uværdige forhold, da TV 2 Nyhederne er på besøg.
Helga Knudsen, som lider af parkinsons og sidder i kørestol, kan også berette om et travlt personale, der mangler tid. For eksempel når hun gerne vil hjælpes på toilettet:
- Man kan sagtens vente en halv time. En time kan man også.
- Men så lang tid kan man da ikke holde sig altid?
- Næ, men så må man tisse i bukserne.
- Er det derfor, du har ble på? Hvis der ikke er tid til at få dig på toilettet?
- Ja, det er det da. Ellers kan jeg ikke se noget formål med det. Så bliver vi jo våde, hver gang vi skal på toilettet, konstaterer Helga Knudsen.
Bade aflyst
En rundspørge, som koordinationsudvalget i Ældre Sagen i Viborg Kommune har foretaget på kommunens plejecentre, understøtter de oplevelser, som Hans Schuster og Helga Knudsen fortæller om.
Rundspørgen blev foretaget i sommer i år, og det er plejecentrenes beboer- og pårørenderåd, der har svaret.
På spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at komme på toilet, når det ønskes, lyder svaret fra Skovvænget Plejecenter:
”Ikke hvis man skal have hjælp, og er man på toilet, er ventetiden meget lang på at komme derfra igen, en halv time er ikke unormalt.”
Beboer- og pårørenderådet bliver også spurgt, om man selv bestemmer, hvornår man vil i bad. Her svarer det: ”Kun hvis man er selvhjulpen, ellers er der en ugentlig badedag, som efter beboernes udsagn ofte bliver flyttet eller helt aflyst”.
Kede af situationen
86-årige Marie Møller Jørgensen sidder med i beboerrådet og har altså været med til at svare på rundspørgen. Hun har KOL, men kan klare de fleste basale behov selv. Fra sin stue på plejecentret fortæller hun, at hun ofte taler med beboere, der er kede af situationen.
- De siger…. ”Puhhh, det går rigtigt skidt det hele,” fortæller Marie Møller Jørgensen og fortsætter:
- Jeg kan jo klare det meste selv, så det er jo ikke fordi, jeg personligt mærker det. Men vi taler da for eksempel om, hvis der er ansatte, der er syge, så bliver alle bade aflyst. Og så kan der godt gå 14 dage, inden vi kommer i bad,” siger Marie Møller Jørgensen.
Savner mere personale
Rådet på plejehjemmet konkluderer i rundspørgen, at ”… vi har talt med en del af beboerne og deres pårørende om dette skema, og alle savner MERE PERSONALE, så plejen kan blive bedre.”
Plejecentrets leder og de ansatte har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Nyhederne. Det har til gengæld formanden for Viborg Kommunes ældre- og sundhedsudvalg, socialdemokraten Mette Nielsen.
- Vi giver en ældrepleje, som er så værdig, som den kan blive, ud fra de penge, som vi har til rådighed.
- Men er den værdig nok?
- Alt er jo relativt, men jeg tænker lidt, at hver eneste gang der er et dårligt eksempel, så er svaret nej, konstaterer hun.
Hans Schusters datter er ikke i tvivl.
- Når du er nået dertil, at du er afhængig af andre menneskers hjælp til alting, så har du faktisk ikke noget tilbage, hvis du mister værdigheden som menneske, fastslår Pia Petersen.
Efter TV 2 Nyhederne er gået ind i sagen, har Viborg Kommunes ældre- og sundhedsudvalg fået foretaget et ekstraordinært, uvildigt tilsyn på Skovvænget Plejecenter. Læs mere om det her.