Samfund

Mange gamle lægemidler kan kurere nye sygdomme

. Morten Dueholm / Scanpix Denmark

Ny forskning viser, at flere medikamenter kan bruges til andre sygdomme, end dem de var tiltænkt.

Et væld af forskellige medikamenter vil sandsynligvis virke på helt andre sygdomme, end de er udviklet til, viser ny forskning fra Syddansk Universitet. Den viden kan komme patienterne til gode.

Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, som blandt andet skyldes en ubalance i hjernens signalstoffer.

Tuberkulose derimod er en infektionssygdom med bakterien Mycobacterium tuberculosis, som sætter sig på lungerne og i alvorligste tilfælde kan give hjernehindebetændelse.

Umiddelbart skulle man ikke synes, at de to sygdomme har ret meget med hinanden at gøre. Ikke desto mindre har forskere fra Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet, fundet ud af, at et bestemt lægemiddel mod skizofreni sandsynligvis også vil kunne kurere tuberkulose.

Det skriver Videnskab.dk.

Har udviklet særligt computersoftware

Lægemidlet hedder chlorpromazine og er bare ét af mere end 30.000 medikamenter med potentiale til at kunne bruges til flere sygdomme, end det er godkendt til.

Den nye forskning er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Drug Discovery Today.

Forskerne har udviklet en særlig computersoftware, som ved at se på genetik og medicin kan forudse, om medicinen vil virke på andre sygdomme.

Når systemet finder et muligt match, kan forskerne via et google-lignende system gennemgå al videnskabelig litteratur for at se, om det nye match mellem for eksempel skizofreni-medicin og tuberkulose er beskrevet tidligere i litteraturen.

- Hele udfordringen med at finde ud af, om lægemidler kan bruges til andre sygdomme, har vi løst med det her software, siger lektor på Institut for Datalogi og Matematik, Jan Baumbach, som har stået i spidsen for det nye studie, til Videnskab.dk.

De fleste af de genanvendelige lægemidler kan genbruges på sygdomme, der minder om hinanden - for eksempel forskellige kræftformer, fortæller Jan Baumbach.

Stort potentiale

Men forskerne finder også mere overraskende nye behandlingsmuligheder, for eksempel skizofrenimedicin, som kan bruges på tuberkulose, og et middel mod betændelse, som med stor sandsynlighed vil virke på Parkinsons.

Ifølge Jan Baumbach har den nye forskning stort potentiale til at komme patienterne til gode.

At udvikle nye lægemidler fra bunden er nemlig ekstremt tidskrævende og dyrt. Lægemidlet skal først udvikles og testes på dyr og efterfølgende på mennesker i store og dyre kliniske forsøg ad flere omgange.

Hvis man finder ud af, at et allerede godkendt lægemiddel virker på en anden type sygdom, er det ikke nødvendigt at teste midlets sikkerhed igen, skriver Videnskab.dk.

Man kan derfor springe dyreforsøgene og mange af de kliniske forsøg med mennesker over.