Samfund

Ældresagen: Ældreplejen er stadig uværdig - trods værdighedsmilliard

Våde bleer, ensomhed og kedsomhed er fortsat hverdagen for alt for mange ældre borgere, lyder kritikken fra organisationer.

Det er langt fra alle ældre, der har fået glæde af regeringens værdighedsmilliard.

Sådan lyder kritikken fra både Ældresagen, Alzheimerforeningen, og flere plejehjemsbeboere, som TV 2 har talt med.

- Min opfattelse er, at ældreplejen er uværdig i de fleste danske kommuner. Mange må sidde i våde bleer i al for lang tid. Og folk er ensomme og kedsomme, fordi der ikke er nok varme hænder, og fordi der ikke er personale nok til nærvær, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør hos Ældresagen.

Værdighedsmilliarden blev aftalt mellem de blå partier på Christiansborg i sidste års finanslov efter et ønske fra blandt andet Dansk Folkeparti. Den skal sikre, at der kommer flere varme hænder og en mere værdig pleje for de ældre.

Fortsat mange henvendelser om "forfærdelige forhold"

Kommunerne har oplyst til Ældre og Sundhedsministeriet, at to tredjedele af pengene går til mere personale. Men det er ikke nok, lyder det.

- Vi har stadigvæk ligeså mange henvendelser om forfærdelige forhold som før. De her penge risikerer at være spildt, hvis ikke man følger op fra Folketinget og stiller nogle krav, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen.

Står det til direktøren skal der stilles krav om, at der er nok ansatte om natten, at medarbejderne bliver uddannet, at der sikres tid til bleskift, og at maden ender i maven på de ældre og ikke bare på en tallerken.

Nis Peter Nissen påpeger yderligere, at det er vidt forskelligt, hvor meget kommunerne har sat af til ekstra varme hænder.

Faxe, Læsø og Odsherred planlægger for eksempel slet ikke at bruge nogle af deres penge fra værdighedspuljen til flere varme hænder, mens Furesø, Gladsaxe og Vordingborg vil bruge samtlige af deres penge til mere personale.

Det kan du se på kortet herunder:

Thyra Frank er skuffet

Ifølge Bjarne Hastrup har værdighedsmilliarden haft en effekt i nogle kommuner, men:

- I andre har den slet ikke haft hjulpet, fordi man samtidig har sparet på ældreområdet, siger han.

Tal fra Ældresagen viser, at der i 29 kommuner er kommet færre penge per borger over 80 år - selv når værdighedsmilliarden er regnet med. Når det gælder borgerne over 65 år, er der skåret ned i 22 kommuner.

Tallet skuffer regeringens nye ældreminister, Thyra Frank:

- Kommunerne har med Værdighedsmilliarden fået 1 milliard kroner ekstra, som ligger udover deres allerede vedtagne budgetter.

- Hvis der er kommuner, som samlet set vælger at bruge færre penge på de ældre i år, er det selvfølgelig skuffende, skriver hun i en mail til TV 2.

Ministeren oplyser yderligere, at der i Finanslovsforliget er aftalt at lave en evaluering til foråret, over hvordan kommunerne har brugt pengene.