Samfund

Zandra bestormet efter dokumentar: - Folk siger det er stærkt gået

Efter TV 2-dokumentaren har folk bestormet Zandra fra Tøndersagen. Selv er hun glad, hvis bare hun kan hjælpe én i samme situation som sin egen.

'Modig', 'sej kvinde' og 'stærk'. 

22-årige Zandra Berthelsen er blevet kaldt for lidt af hvert, efter hun i sidste uge og i aftes valgte at stå frem med ansigt i TV 2-programmet Station 2. Her fortæller hun om de talrige af seksuelle overgreb, hun blev udsat for fra hun var to år gammel - de første mange år af sin far og til sidst også af en række fremmede mænd. 

De fleste reaktioner på programmet har dog været positive, fortæller hovedpersonen selv. 

- Der har været mange mennesker, som har kontaktet mig, og det har hovedsageligt været positivt, siger hun. 

I langt de fleste tilfælde har Zandra været glad for opmærksomheden. Det kan dog godt blive overvældende, fortæller hun - især når folk henvender sig til hende på gaden. 

Selvfølgelig kan jeg ikke være supermand og redde hele verden. Men hvis jeg bare kan hjælpe én, så har jeg gjort en god gerning,

Zandra Berthelsen

- For det meste bliver jeg glad, når folk kommer og siger, at det er stærkt gået. Der har kun været én, som jeg har mødt på gaden, der har været negativ og aggressiv over for mig. Men det, synes jeg ikke, er værd at snakke om, siger hun.  

Kæmper stadig

I alt 14 fremmede mænd betalte pizza, alkohol eller penge for at udsætte Zandra for seksuelle overgreb. Det var hendes far, der lejede hende ud, og nogle af mændene kom langvejs fra for at besøge den unge pige i en landsby ved Tønder.

I årevis har Zandra levet i skjul for offentligheden, og hun kæmper dagligt en hård kamp mod følgerne af de mange overgreb. Hun har fået diagnosen skizofreni, og hun har indtil starten af november i år boet på et opholdssted for psykisk sårbare. 

I dag har hun fået sin egen etværelses lejlighed, hun studerer på HF, og hun er blevet praktiserende muslim. 

For første gang står Zandra Berthelsen fra Tøndersagen frem med navn og ansigt

Især det sidste har Zandra fået mange spørgsmål omkring, da hun både bærer tørklæde og muslimsk klædedragt. 

- Det kan godt være, at der er nogle, der synes, det er underligt. Men det er der ikke noget at gøre ved. Det er min tro, og den er jeg stolt af, siger hun og fortæller, at troen giver hende struktur i en hverdag, som kan være hård at komme igennem. 

Fortryder ikke sit valg

Valget om at stå frem på TV fortryder hun ikke. Hun håber, at hun med sin historie kan give mod og hjælpe andre i lignende situationer. 

- Jeg vil gerne hjælpe, der hvor jeg kan. Selvfølgelig kan jeg ikke være supermand og redde hele verden. Men hvis jeg bare kan hjælpe én, så har jeg gjort en god gerning, siger hun og fortæller om en pige, som har kontaktet hende med nogle problemer, der minder om Zandras egne: 

- Der fortalte jeg hende, hvad hun kunne gøre, og jeg var glad for, at jeg kunne gøre en forskel.