Samfund

Ketchupeffekt sender nyuddannede akademikere ud i ledighed

Mere end hver tredje sommerdimittend fra universiteterne står stadig uden job, viser nye tal.

Et rekordstort antal universitetsstuderende blev i sommer færdige med deres uddannelse.

Hele 11.816 dimitterede fra Danmarks universiteter i juni, juli og august. Af de næsten 12.000 akademikere stod 4.265 uden job i september.

Det skriver Politiken fredag.

Studerende hurtigt igennem

Det svarer til mere end hver tredje af dimittenderne.

Det viser nye tal fra fagforeningen Akademikerne, som er en paraplyorganisation for 25 faglige organisationer for medlemmer med en lang videregående uddannelse.

- Det er resultatet af fremdriftsmonsterets glubske logik, hvor de studerende skal igennem systemet så hurtigt som muligt, siger formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard.

- Det skaber en ketchupeffekt, hvor størstedelen af de nyuddannede kandidater presses ud fra universiteterne i et komprimeret tidsrum over sommeren, tilføjer han.

Stigende antal dimittender

Fremdriftsreformen blev indført i 2013 af et bredt flertal i Folketinget. Det skete for at få studerende hurtigt igennem deres uddannelse, så de kunne komme ud på arbejdsmarkedet.

Men ifølge Lars Qvistgaard er det en anden virkelighed, der møder de nyslåede akademikere.

Selv om den procentmæssige arbejdsløshed ikke er steget siden 2015, gør det stigende antal dimittender, at der alligevel er flere arbejdsløse nyuddannede.

Det oplever man også hos Magistrenes A-kasse, hvor antallet af nyuddannede på dagpenge har været højere hen over sommeren og efteråret end tidligere.

- Vi har oplevet en enorm efterspørgsel fra medlemmer, som har haft brug for hjælp til at få udbetalt dagpenge, få vejledningssamtaler og komme på workshops, siger karriererådgiver Tine Vesth Nielsen fra Magistrenes A-kasse i Aarhus til Politiken.