Samfund

20 grader varmere end normalt på Arktis - frygt for uoprettelig domino-effekt

Isen smelter så hurtigt omkring Arktis, at der er risiko for at klimaforandringerne kommer ud af kontrol, advarer forskere nu om.

Temperaturen i Arktis er lige nu 20 grader over normalen for årstiden, og derfor smelter isen hurtigere end nogensinde med konsekvenser, som vil mærkes helt til det Indiske Ocean.

Den hurtigt smeltende is kan således sætte en domino-effekt i gang og forskerne frygter, at det vil sætte klimaforandringerne helt udenfor menneskelig kontrol, og derfor være uoprettelig.

I rapporten Arctic Resilience Report, som er lavet af 11 forskellige organisationer - her i blandt Det Arktiske Råd og seks universiteter verden over -  beskriver forskerne 19 kritiske punkter, som kan have globale konsekvenser, hvis isen på Arktis bliver ved med at smelte.

Høje temeraturer i vand og luft

- Det der sker lige nu, er, at man har nogle meget varme vandtemperaturer omkring isen, der ligger i Arktis. Når det er efterår, så er isen ved at fryse op, men det går langsomt i år, og den udbredelse af is, som man har netop nu, det er den laveste man har målt i de sidste 38 år, siger isforsker hos DMI, Rasmus Tonboe. 

Han fortsætter:

- Det der er sket er, at isen er brudt relativt tidligt op i foråret, så solens stråler har haft rigtig lang tid til at varme vandet op. Den opvarmning er stadig i vandet nu, og det er derfor at isen har svært ved at fryse op nu. Samtidig er den atmosfæriske cirkulation af luft sådan, at der også bliver transporteret en del varm luft over isen i Arktis. Og det betyder så, at temperaturerne er rigtig høje.

Frygter en kædereaktion

Forskerne frygter, at de varmere temperaturer vil sætte en kædereaktion i gang.

- Hvis vi har et tidligt opbrud af isen, og vi har en høj absorbtion af solstråler i vandet over sommeren, så fryser isen senere op. Og så er isudviklingen sådan, at den ikke bliver så tyk i løbet af vinteren, og når vi så kommer til foråret, så har den en større risiko for at bryde tidligt op igen. Og så er det en spiral, der bider sig selv i halen. Og på et tidspunkt vil der så ikke være mere is tilbage i Arktis om sommeren.

Ifølge Rasmus Tonboe vil den smeltende is på Arktis betyde stigende temperaturer over hele verden med store konsekvenser for for eksempel landbruget og de mennesker, der bor i kystnære områder.