Samfund

Rekordstor interesse for julehjælp

10.000 børnefamilier forventes at modtage julehjælp. Det er det største antal, Røde Kors nogensinde har målt.

Flere økonomisk trængte børnefamilier end tidligere ventes at modtage et ekstra bidrag til juleanden og gaverne under træet i år.

Røde Kors oplyser, at de forventer at uddele julehjælp til mindst 10.000 børnefamilier. 

Det er en markant stigning i forhold til den første uddeling i 2010, hvor der blev givet julehjælp til 1600 familier. 

Fakta om julehjælp

  • Julehjælpen består i de fleste tilfælde af et gavekort på 800 kroner, hvor familierne selv har mulighed for at købe madvarer op til jul. Nogle afdelinger sammensætter en julekurv til familierne.
  • Julehjælpen uddeles gennem Røde Kors lokale afdelinger, der i samarbejde med kommunen udvælger de familier, der har det største behov for at modtage hjælp.
  • I 2010 uddelte Røde Kors julehjælp til 1600 familier og i 2015 til 7300 familier. I år forventer de at dele ud til mindst 10.000 familier.
  • Kilde: Røde Kors

Det er også en en del flere end sidste år, hvor 7300 familier fik hjælp til juleudgifterne af Røde Kors.  

Julegaver til børnene

Én af dem, der har søgt om julehjælp i år, er 42-årige Elin Rønsted fra Lunderskov.

Hun er enlig mor til fire, modtager kontanthjælp og er i øjeblikket i praktik. I 2014 og 2015 modtog hun også julehjælp, men hun håber, at det bliver sidste gang i år.

- Det er en kæmpe hjælp, når man er på kontanthjælp, så man kan få tingene til at hænge sammen, siger hun til TV 2. 

Julehjælpen går blandt andet til julemaden, og så har hun tidligere gjort brug af et gavekort til en legetøjsbutik, der fulgte med.  

- Jeg valgte at købe julegaver til mine børn for det - ellers er det ikke altid, at der er til det, fortæller hun. 

Begrænse social eksklusion

Det rekordhøje antal familier, der forventes at søge julehjælp, er baseret på den efterspørgsel, Røde Kors’ lokale afdelinger i hele Danmark oplever.

Det er ikke endeligt opgjort, da det stadig er muligt at søge julehjælp flere steder i landet. 

- Det er et velargumenteret skøn efter dialog med kommunerne, og det er formentlig, fordi man oplever en større interesse for det lokalt, siger Troels Østergaard, som er konsulent for Røde Kors’ landsdækkende uddeling af julehjælp.

Kan ikke sige, hvad det skyldes

Røde Kors samarbejder med landets kommuner om uddelingen af julehjælp, og nødhjælpsorganisationen har ikke noget bud på, hvorfor der er en stigende interesse i år. 

- Vi reagerer på efterspørgslen, men har ikke den fornødne information til at sige noget om, hvad det skyldes, siger Troels Østergaard. 

Julehjælpen uddeles i form af et gavekort eller en kurv og går fortrinsvist til udsatte børnefamilier.

- Røde Kors’ julehjælp er først og fremmest et middel til at begrænse social eksklusion. Alle børn skal have lov til at være en del af et fællesskab. Om det er at have været på sommerferie eller haft gode juleoplevelser, så er det afgørende at kunne være en del af samtalen, når skolen starter efter ferien, siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl i en pressemeddelelse.